Job Halkes
Job Halkes Binnenland 15 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Nachtmetro’s in Rotterdam tijdens jaarwisseling

Tijdens de jaarwisseling gaat de RET gratis nachtmetro’s inzetten. RET-directeur Pedro Peters en verkeerswethouder Pex Langenberg (D66) hebben dat maandag bekendgemaakt. Ook het parkeren op P+R-terreinen wordt die nacht gratis. Er gaan elke tien minuten metro’s rijden tussen de stations Kralingse Zoom en Vijfsluizen en tussen Meijersplein en Slinge.

„We denken dat ongeveer een kwart van de mensen er gebruik van gaan maken”, legt Peters uit. Dat zou gaan om zo’n 10.000 mensen. „Om gedoe met ov-chipkaarten en automaten te voorkomen hebben we er, samen met de gemeente, voor gekozen het vervoer gratis te maken.” De gemeente betaalt ook het grootste deel van de kosten van 80.000 euro. „Het evenement bij de Erasmusbrug wordt steeds populairder en vorige jaarwisseling was er sprake van een verkeersinfarct”, aldus Langenberg. „En omdat het elk jaar drukker wordt, trekken we ook een extra ton uit voor het feest zelf. Met name voor voorzieningen en veiligheidsmensen.”

Er gaan tussen 22.00 en 2.00 uur twee lijnen rijden, namelijk lijn E tussen Meijersplein en Slinge en lijn C tussen Kralingse Zoom en Vijfsluizen. „De metro’s stoppen ook op de tussengelegen stations”, aldus Peters. „Mensen die in de buurt wonen kunnen dan ook gratis naar de Erasmusbrug afreizen. Alleen metrostation Leuvenhaven blijft dicht. Dat station is te klein voor zo’n grote mensenmassa.” Met het inzetten van de speciale metro’s is Rotterdam de enige stad in Nederland met openbaar vervoer met oud en nieuw. „We zijn zeker uniek daarmee.”

Mensen zijn blij

Op metrostation Beurs zijn de mensen enthousiast. „Zo, dat is goed nieuws”, reageert Stella Joosten op het bericht. Normaal fiets ik altijd vanuit Schiebroek naar de Erasmusbrug, maar nu kan ik lekker met de metro.” Zij denkt dat het een succes gaat worden. Misschien gaan mijn ouders ook wel. Die vinden het altijd mooi op tv, maar hebben geen zin om dat hele eind te fietsen. Maurice Peterse zit het ook wel zitten. „Dan kan ik vanaf mijn huis naar de metro lopen en hoef ik niet de auto in. Dan kan ik ook lekker een drankje doen. Helemaal top.”

Of het inzetten van metro’s met de jaarwisseling een voorbode is voor meer openbaar vervoer in de nacht wil Langenberg nog niet zeggen. „We hebben daarover een voorstel van de RET ontvangen en die bespreken we binnenkort. Dat kost namelijk aardig wat geld en daarvoor is wel dekking nodig. Bovendien voldoet de huidige nachtbus met een fijnmazig netwerk ook al.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nachtmetro’s in Rotterdam tijdens jaarwisseling
Sluiten