Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 29 nov 2016 / 12:20 uur

Lisa zet dieren op en maakt ze mooi

Van de mol tot de cavia en levend of dood: iedereen krijgt een naam van deze taxidermist met zelf ook een naam om nooit meer te vergeten.

Ugene de wasbeer

Ze geeft ze allemaal namen. Bacon, haar kleine blaffende hondje, de getatoeëerde cavia op haar arm (Shandy), ‘Lief’ voor haar vriend en Ugene, de wasbeer in de kast. „Daar ben ik echt verliefd op, zo lekker zacht is-ie.” Lisa Maschhaupt (30) pakt het beestje van de plank en aait ‘m. Niet dat Ugene er nog iets van voelt, want Lisa is taxidermist en zette de wasbeer op toen hij dood was. Deze wasbeer was haar eerste ooit, tijdens een cursus in Amerika. En je eerste vergeet je nooit, lacht ze, „daarom heeft Ugene een speciaal plekje.” In haar hart én kast, tussen de meerkoet, vos, sneeuwuil en erboven in vol ornaat als pronkstuk van de kamer, de kop en het gewei van Earl de elk. „Een soort eland.”

Adrenaline

Ze deed preparateurcursussen op de Veluwe (‘vogeltjes enzo’) en het echte werk in ‘red-neck-dorpen’ in Arizona, „daar heb ik een beer gevild.” Ze laat een actiefoto zien van tijdens haar overzeese avontuur, haar handen en kleren onder het bloed, haar in een knot, zweetpareltjes op het voorhoofd, met gefocuste blik en een glimlach op het gezicht, „Het gaf zo’n adrenalinekick, maar toen ik me realiseerde wat ik eigenlijk precies had gedaan, werd ik kotsmisselijk! Je vilt niet elke dag een beer.”

Veelzijdig

Een veelzijdig type is ze, met een dromerige blik in haar heldere grijsblauwe ogen en een hoofd vol originele ideeën. En als ze iets in haar hoofd heeft, dan doet ze het ook. Jarenlang reisde ze de wereld rond, tapte bier om geld te verdienen en ging dan weer verder. Ze houdt van het werken met haar handen, was ooit kapper bij Kinki en knipt nu thuis, „daar verdien ik mijn geld mee, zodat ik kan investeren in de dieren.” Ze is bezig met haar ‘kromsnavelproject’ en ze toont een gouden lijst met daarin een opgezette gele parkiet. Het oogt als een kleurrijk schilderij en ze ziet het opzetten van dieren dan ook als kunstvorm.

Kunstvorm

Ze is een echte dierenvriend en wil juist ook na het overlijden de mensen laten zien hoe mooi het beestje is. Het voelt bijna als een missie, maar wel een moeilijke en ze schudt haar hoofd, ,,ik kan helaas niet zomaar die dode ekster of duif van straat oprapen en er wat moois van maken.” Regeltjes, regeltjes, regeltjes… „Maar huisdieren mogen wel.”

Giraffe ‘de shit’

In haar atelier opent de taxidermist de XL-vrieskist waarin ze haar dieren bewaart en haalt er een plastic tasje uit. Een bevroren en uit de kluiten gewassen zwart-witte cavia doet daarin zijn eeuwige winterslaap, „dit is Kuifje, van mijn nichtje gekregen.” Ze wil hem straks weer aan haar teruggeven, „goed cadeautje, toch?” Laatst werd ze benaderd door een veearts die haar zijn dode koeien wilde schenken. „Maar dat vind ik niet echt tof, ik zou liever ooit nog eens een giraffe doen.” Ze droomt even weg, „extreem lijkt me dat, die nek is echt de shit.”

Wanker enzo

https://www.instagram.com/p/BNSGOlvgYVb/

Een mooie verschijning, zowel stoer als lieflijk, met tien rode nagels, een gouden randje om haar tand, een zelfgemaakte gouden ketting met ‘Wanker’ in sierletters eraan. Want dat doet Lisa ook nog samen met een vriendin: ze maken kettinkjes met woorden als alcoholic, raver, addict en MILF, „we krijgen zelfs al bestellingen uit Amerika.”

Henk de mol

Op haar website kunnen mensen haar dieren zien en kopen, uiteraard allemaal voorzien van naam, toelichting en ‘fun facts’. Michael de meeuw, Kyle de coyote, Henk de mol… Ze wil ze het liefste verkopen aan mensen die er net zo door worden geraakt als zij en ja, ze kunnen ook bij haar terecht met hun eigen dode dier. Bacon komt weer blij blaffend aangestormd en Lisa zet hem op haar schoot. Of ze hem zou opzetten als hij dood is? Helaas, besluit ze dan terwijl ze zijn oortje kriebelt. Ze zou het graag willen en heeft er heus wel even over nagedacht, „maar mijn vriend wil dat echt niet!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Lisa zet dieren op en maakt ze mooi
Sluiten