Job Halkes
Job Halkes Binnenland 24 nov 2016 / 08:03 uur

‘Eerder sluiten terras Rotterdam-Centrum van tafel’

Terrassen in Rotterdam-Centrum mogen waarschijnlijk toch langer openblijven. Een voorstel van burgemeester Aboutaleb om terrassen een uur eerder te sluiten in ruil voor een uur langer openblijven binnen, wordt donderdag door een ruime meerderheid van de gemeenteraad verworpen.

Leefbaar Rotterdam en D66 dienen een amendement in om te voorkomen dat Aboutaleb zijn zin krijgt. Onder meer het CDA, de SP en GroenLinks zouden het amendement willen steunen. De burgemeester bepleitte eerder dat zo’n maatregel nodig is om overlast tegen te gaan. „Wij zijn niet voor zo’n generieke maatregel”, legt raadslid Anton Molenaar (Leefbaar Rotterdam) uit. „We zijn het op heel veel punten eens met de burgemeester als het gaat om de horecanota, maar op dit punt niet. Deze maatregel gaat ook ten koste van zaken die zich wel netjes gedragen. Ondernemers die te weinig doen moeten we hard aanpakken. Zoals McDonald’s binnen 25 meter van de zaak vuil moet ruimen, moet een ondernemer zorgen voor rust.” Molenaar wijst daarbij ook op een proef met flexibele sluitingstijden die eraan komt.

Raadslid Jos Verveen (D66) sluit zich daarbij aan. „Rotterdam is een steeds levendigere stad aan het worden. Het aantal horecazaken is weer hetzelfde als voor de oorlog.” Hij wijst op de creatieve manier van de horeca-eigenaren om overlast tegen te gaan. „Dat kan door mensen te vragen hun fiets ergens anders te parkeren of mensen een andere kant op te sturen bij vertrek, zodat bewoners rustig kunnen slapen. Ondernemers die niets doen tegen overlast moeten we hard aanpakken. Deze bepaling moeten we in de vergunning opnemen.” Ook wil Verveen dat de gemeente weer overleggen gaat organiseren tussen politie, ondernemers en bewoners. „Het stadsbestuur noemt dat geen overheidstaak, maar daar ben ik het niet mee eens. In de Oude Haven heeft het goed gewerkt en nu het is gestopt valt het weer terug.”

Geen oplossing

Eerder al liet Koninklijke Horeca Nederland weten tegen het bekorten van de terrastijd te zijn, omdat het niets zou oplossen. „Als het inderdaad van tafel gaat, hebben we wel een nieuwe verantwoordelijkheid”, stelt Iris Wulffraat, voorzitter van de afdeling Rotterdam. „Ondernemers moeten met elkaar om de tafel om een gezamenlijk oplossing te bedenken om de overlast in hun gebied te beperken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Eerder sluiten terras Rotterdam-Centrum van tafel’
Sluiten