Kasper Hermans
Kasper Hermans Binnenland 4 nov 2016 / 11:14 uur

Amsterdamse intocht volledig met Schoorsteenpieten

Na tv-zender RTL stapt ook Amsterdam over van de Zwarte Piet naar de Schoorsteenpiet. Tijdens de intocht in de hoofdstad op 13 november, een dag na de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis, zal Zwarte Piet volledig uit het straatbeeld verdwenen zijn.

Het besluit van de gemeente is verrassend, aangezien er eerst was aangekondigd dat driekwart van de hulpjes van de Sint met roetvegen over het gezicht zou rondlopen. Daarmee zou de lijn perfect worden doorgetrokken. In 2014 was 75 procent van de pieten nog volledig zwart geschminkt en vorig jaar de helft.

Weinig discussie

Een woordvoerder van gemeente zegt in gesprek met de NOS dat de beslissing opzettelijk laat naar buiten is gebracht. Op deze manier moest de ruimte om te discussiëren over dit besluit zoveel mogelijk ingekort worden.

Ook elders in Nederland worden er veel veranderingen doorgevoerd. In Utrecht zijn er nog nauwelijks Zwarte Pieten. In Arnhem willen ze Zwarte Piet langzaam laten verdwijnen in een overgangsperiode van drie jaar. Hoe de knechten van Sinterklaas zaterdag op nationale tv verschijnen tijdens de intocht in Maassluis, is nog onbekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Amsterdamse intocht volledig met Schoorsteenpieten
Sluiten