Job Halkes
Job Halkes Binnenland 21 okt 2016 / 05:05 uur

Zaankanter Willem al 20 jaar patatbakker naast Kuip

Een koelkast met Feyenoordlogo’s, foto’s van de complete selectie, een spotprent van Dirk Kuyt en nog meer rood-wit. Wie een bezoekje brengt aan Jason’s Place onder de rook van de Kuip heeft eerder het gevoel te zijn beland in een Feyenoordmuseum dan in een snackbar. Het is al ruim 20 jaar de vertrouwde stek van Willem Wielinga, die ooit de Zaanstreek verruilde voor Rotterdam.

Op een normale middag is het behoorlijk druk in de voortent van Jason’s Place. „Ik heb door de weeks zo mijn vaste klanten. Maar tijdens wedstrijden is het hier echt druk met supporters die hier komen.” Hoewel Willem geboren en getogen is in de Zaanstreek, waar bijna iedereen fan is van Ajax, heeft hij zijn hart aan Rotterdam verloren. „Ik zat op de binnenvaart en kwam in Rotterdam om te lossen. Ik werd door een Rotterdammer uitgescholden voor halvezool en nog wat meer. Op een gegeven moment ging de fluit en was het pauze. Toen ging je nog naar het café. Die man kwam naar me toe en zei ‘Je bent helemaal niet zo’n verkeerd ventje. Je krijgt een biertje van me’. Sindsdien ben ik verliefd op Rotterdam. Ik hou van de mensen zoals ze zijn. Als ik in de Zaanstreek kom, voel ik me niet thuis. Pas als ik De Brienenoordbrug zie begint het te kriebelen.”

Dat hij nu een patatzaak runt in de schaduw van De Kuip was absoluut geen vooropgezet plan. „Mijn vader was vroeger voor Ajax, maar mijn moeder voor Feyenoord. Als beide ploegen op tv speelden, dan ging de tv op Feyenoord hoor”, aldus Willem. „Feyenoord kreeg ik met de paplepel ingegoten.” In de scheepvaart maakte Willem carrière, maar op een gegeven moment ging het niet meer. „Ik kon niet voor een baas werken. Ik werkte hier vlakbij en op een gegeven moment hoorde ik dat de eigenaar er vanaf wilde. Toen dacht ik: dat ga ik doen. En inmiddels bewaak ik al 20 jaar de Kuip.”

Ono aan de pindasaus

In 20 jaar heeft hij heel wat aan zijn kraam voorbij zien trekken. De ene anekdote na de andere rolt over de spraakzame lippen van Willem. „Ken je die Japanner Ono nog? Die was op de vlucht voor de pers de dag voor zijn eerste wedstrijd en belandde hier. Hij bestelde een patatje. Ik zei dat hij pindasaus moest nemen, want dan zou hij zeker scoren. En wat denk je? Hij scoort de dag erna. Na de wedstrijd zeiden supporters tegen mij dat er iemand met twee duimen omhoog naar me stond te wijzen. Dat was Ono die mij bedankte. Twee dagen later werd er hier een shirt van hem gebracht. Mooi toch!” Ook Dirk Kuyt bracht regelmatig een bezoekje.

In al die jaren dat hij bij De Kuip staat, heeft hij nooit wat vervelends meegemaakt. „Ik voel me hier nooit onveilig. Overal is wel eens wat.” Willem wijkt dan ook geen seconde van zijn kraam. „Als er een wedstrijd is, sta ik hier. Een trouwe klant had voor mij een kaartje geregeld voor de UEFA-cupfinale in 2002. Hij wilde zelfs twee bodyguards inhuren die hier zouden blijven bij mijn vrouw. Maar dat heb ik allemaal geweigerd. Ik laat mijn vrouw niet alleen staan hier. Maar als ik over een paar jaar stop ,schaf ik meteen een seizoenkaart aan.”

Vertrouwen

De wedstrijd van aanstaande zondag tegen Ajax is ook voor Willem bijzonder. „Supporters staan hier dan al vanaf tien uur zenuwachtig aan de koffie. Want dat is toch de wedstrijd van het jaar.” Willem heeft wel vertrouwen in een goede afloop. „Ik denk dat dit elftal kampioen gaat worden als ze zo doorgaan. Ze hebben een enorme verbetenheid en Giovanni heeft echt geleerd van vorig seizoen. Als ze zo spelen als de laatste twee wedstrijden, winnen ze.” De klanten in de voortent zijn het daarmee eens. Of Willem dan wel naar de Coolsingel gaat als ze kampioen worden? „Ik denk het niet, want iedereen wil natuurlijk eerst wat eten voordat ze naar de Coolsingel gaan. Ik ga alleen mijn kraam uit als het niet anders kan, voor de dokter of zo. Ik kan alles op tv terugzien.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Zaankanter Willem al 20 jaar patatbakker naast Kuip
Sluiten