Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 14 okt 2016 / 12:20 uur

Video: inbrekers gepakt dankzij buurtbewoners

Inbreken op klaarlichte dag lijkt al bepaald niet een handige zet. Helemaal niet als de buren ook nog eens érg oplettend zijn. Dat ondervonden vier inbrekers toen zij op 7 juni inbraken in een woning in de Rotterdamse wijk Reyeroord. Buren van de bewoners zagen het gebeuren, belden 112 en omsingelden het huis tot de politie arriveerde. De overbuurman heeft alles gefilmd. De politie heeft de beelden woensdag op YouTube geplaatst.

In de video is te zien hoe een van de inbrekers handig naar boven klimt om vervolgens via het raam de woning binnen te komen en de deur voor zijn vrienden open te doen. „De buurman aan de overkant heeft fantastische beelden, álles staat erop. Hij heeft een fantastische camera!”, aldus een van de enthousiaste agenten.

Beloond

De alerte buurtbewoners zijn voor hun inzet beloond. „Om onze waardering uit te spreken zijn deze melders uitgenodigd op het politiebureau, waar ze van de teamchef van politie IJsselmonde ‘een speld voor een held’ kregen en een rondleiding bij de politievoertuigen”, schrijft de politie Rotterdam IJsselmonde op Facebook.

Donkere Dagen

De politie gaf de beelden vrij in het kader van het Donkere Dagen Offensief. Van oktober tot en met maart neemt het aantal overvallen, woninginbraken en straatroven toe, omdat het donker en koud is en daardoor stiller op straat. In deze periode intensiveert de politie daarom de inzet op High Impact Crimes (HIC).

Politie #PRO247 Woninginbrekers vastgehouden door de buurt

PRO 24/7 video "woninginbrekers vastgehouden door de buurt"" in het kader van het Donkere Dagen Offensief (DDO).(YouTube: https://youtu.be/ofgbp1bCYNI )De donkere dagen periode is weer begonnen. Net zoals ieder jaar intensiveren we als politie in de periode van oktober tot maart onze inzet op High Impact Crimes (HIC). Uit cijfers blijkt dat in deze periode het aantal woninginbraken, overvallen en straatroven helaas vaak toe neemt. Zoals we weten is het in deze periode bijvoorbeeld een stuk donkerder en straks ook weer kouder buiten. Hierdoor is het vaak stiller op straat en biedt dit kansen voor inbrekers, overvallers en straatrovers kans om hun slag te slaan. Daarom organiseren we dan ook dit (landelijke) jaarlijks terugkerende offensief om elkaar bewust te maken van de risico's in deze periode. In deze #PRO247 video nemen we u mee naar een inbraak heterdaad in Rotterdam-IJsselmonde. Niet in het donker waar het thema van dit offensief u misschien direct aan doet denken, maar gewoon lukraak overdag. Buurtbewoners zien de inbraak brutaal voor hun neus gebeuren en grijpen tot ons enthousiasme direct met elkaar in. De woning wordt afgezet, 112 wordt gebeld en de meldkamer wordt continue op de hoogte gehouden van actuele informatie tot dat de eerste eenheden ter plaatse zijn. Zo zien we het uiteraard graag! Zonder jullie hulp kunnen wij ons werk dan ook niet goed doen. Meer dan 80% van onze aanhoudingen op heterdaad worden gedaan na meldingen van buurtbewoners. Jullie zijn de ogen en oren van ons als politie in de wijk. Twijfel dan ook niet en bel bij verdachte en heterdaad situaties 112! Kijk in de video met ons mee vanaf het begin van de inbraak tot aan het met spoed ter plaatse komen van de agenten, terwijl de inbrekers nog in het huis aanwezig zijn!Noot:De betrokken buurtbewoners zijn door basisteam IJsselmonde na de geslaagde aanhouding in het zonnetje gezet. Zie: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1704448143137638&substory_index=0&id=1392172164365239(Daarnaast heeft de aangever toestemming gegeven voor het gebruik van de video-opnamen in zijn woning ten behoeve van deze publicatie). #DonkereDagen #DDO #HighImpactCrime #HIC #Woninginbraak #Inbraak #Heterdaad #PolitieIJsselmonde #Rotterdam #IJsselmonde Politie Rotterdam

Gepostet von Politie Rotterdam IJsselmonde am Mittwoch, 12. Oktober 2016

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Video: inbrekers gepakt dankzij buurtbewoners
Sluiten