Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 6 okt 2016 / 12:35 uur

Unilever sluit vestiging Vlaardingen, FNV is woedend

Levensmiddelenconcern Unilever gaat zijn vestiging in Vlaardingen sluiten. De bijna 800 mensen die daar werkzaam zijn, kregen dit donderdagochtend te horen. Unilever wil een deel van het personeel meenemen naar een nieuw innovatiecentrum dat in 2019 in Wageningen wordt geopend.

Niet alleen de vestiging in Vlaardingen wordt gesloten. Ook twee andere Europese innovatiecentra gaan dicht. Namelijk die in het Duitse Heilbronn en in het Poolse Poznan. Ook die worden gestationeerd in het nieuwe innovatiecentrum in Wageningen.

In de nieuwe vestiging, die in april 2019 klaar moet zijn, is plaats voor ongeveer 550 werknemers. Zo’n 300 personeelsleden van de afdeling innovatie in Vlaardingen kunnen volgens Unilever aan de slag in het nieuwe centrum. Daarnaast zouden 160 functies worden overgeheveld naar het Verenigd Koninkrijk en nog eens 240 verdeeld worden over andere vestigingen in Nederland.

Bom

Vakbond FNV reageert woedend op het nieuws. „Dit is te gek voor woorden. Een deel van het personeel moet van Unilever ‘met het werk mee’, maar naar Wageningen is dat ruim 100 kilometer verderop. Of naar andere locaties in Nederland of zelfs in Engeland. Dat kun je toch niet vragen van je werknemers?”, zegt bestuurder Marjolein Dubbelaar. „Ze hebben een bom gedropt. Ik maak me zorgen over de mensen in Vlaardingen. Het gaat hier wél over mensen met gezinnen en verantwoordelijkheden.”

Bovendien komen volgens de vakbond 100 banen te vervallen, in plaats van 25 zoals Unilever heeft berekend. „Het hele plaatje wat betreft de functies is een zooitje. Ik weet niet hoe zij rekenen, hoor.”

Staken

In juli legden werknemers van het levensmiddelenconcern het werk al neer omdat zij het niet eens waren met het sociaal plan, waardoor 185 ICT-en administratiemedewerkers hun baan dreigden te verliezen. Voor een nieuwe staking vindt FNV het echter nog te vroeg. „Dit is pas het begin van een proces. Laat Unilever eerst maar eens op een normale manier informatie verstrekken, in plaats van in een telefoongesprek van tien minuten met een vaag plan komen. Staken is echt een uiterst middel.”

Het innovatiecentrum in Vlaardingen heeft volgens Unilever ‘bijgedragen aan een aantal van Unilevers belangrijkste productinnovaties, zoals Calvé mayonaise met 3 procent vet en Bertolli Melange.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Unilever sluit vestiging Vlaardingen, FNV is woedend
Sluiten