Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 14 okt 2016 / 09:11 uur

The Kik: Een vol Ahoy staat wel op ons ‘lijssie’

Met een nieuw album in de maak, dat in januari gepresenteerd wordt in een bijna uitverkochte nieuwe Luxor, is The Kik terug in de spotlights. De band met Rotterdamse roots bracht donderdag als voorproefje de nieuwe single Mooie Meid uit. Metro sprak zanger Dave von Raven daarom over het aankomende album én -hoe kan het ook anders met zo’n single- over mooie meiden.

De single heet dus Mooie Meid. Vertel, wat vind jij dan een mooie meid?
Mijn vriendin, natuurlijk! Maar dat is een flauw antwoord, haha. Als ik een bekende Nederlander moet noemen, dan zeker Katja Schuurman met haar donkere krullen. Al van jongs af aan heb ik een soort celeb crush op haar die nooit over is gegaan. Ze blijft gewoon mooi.

Waar komt de inspiratie voor het nummer vandaan?
Eigenlijk lag het er al een jaar of tien, zo niet langer. Ik heb het samen met mijn broer geschreven. Hij het ene couplet, ik het andere. We hebben er nooit iets mee gedaan, dus is het jarenlang blijven liggen. Maar ik herontdekte het toen we aan dit album begonnen. We hebben er alleen nog wel twee coupletten aan toe moeten voegen. Je kunt de tekst wel een beetje zien als ode aan onze vriendinnen.

Mooie Meid is een voorproefje van het nieuwe album. Wat kunnen we daarvan verwachten?
Het is onze meest eigen plaat tot nu toe. We konden namelijk helemaal ons eigen ding doen, omdat we voor het eerst hebben opgenomen in onze eigen studio. Het resultaat klinkt iets rustiger dan mensen misschien van ons gewend zijn. We zijn ouder geworden, hebben meer meegemaakt en dat straalt uit naar de muziek die we maken. Enkele bandleden zijn bijvoorbeeld vader geworden. We zitten in een soort overgangsfase, op de grens tussen jong en oud. Het album gaat daar een beetje over. Zelf vinden we het een hele goede plaat. De beste tot nu toe, maar dat moet elk nieuw album zijn. Want als ik er zelf geen reet aan vind, breng ik het ook niet uit.

Wat zijn nu nog jullie toekomstdromen wat muziek betreft?
Oei, moeilijk. We doen nu al zoveel leuke dingen! Dat we op Lowlands hebben opgetreden en binnenkort voor een volle zaal in het nieuwe Luxor Theater staan, zijn al dromen die uitkomen. Van mij hoeft het allemaal niet zo groots. Doorbreken in Engeland of Amerika hoeft niet. Wat wel écht te gek zou zijn is een plek in de hitlijsten of een gouden plaat, als ik dan toch hardop mag dromen. En een vol Ahoy of een volle Kuip zou tof zijn, maar ik speel net zo graag ergens in een biljartzaal. Als de mensen het maar leuk vinden. Al staat Ahoy wel echt op mijn lijssie, hoor.

Het nieuwe album van The Kik komt uit op 13 januari. Dan spelen bandleden Dave von Raven, Arjan Spies, Marcel Groenewegen, Ries Doms en Paul Zoontjens voor het eerst alle veertien nummers in het nieuwe Luxor Theater.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
The Kik: Een vol Ahoy staat wel op ons ‘lijssie’
Sluiten