Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 30 okt 2016 / 19:58 uur

Rotterdamse studenten veroveren drukwereld

Hoe ze het allemaal doen weten ze zelf ook niet precies, maar de 23-jarige studenten Richard en Sinan hebben beiden een parttime baan, studeren voltijd en runnen daarnaast hun eigen drukkerij DRUK, waarmee ze in razend tempo de drukwereld veroveren.

Het balletje begon te rollen toen Richards afstudeerproject van zijn vorige opleiding een succes bleek. „Voor mijn ondernemersopleiding op het mbo heb ik als afstudeerproject het kledingmerk Banlieue opgericht. Dat bleef zo goed verkopen, dat ik daarmee door ben gegaan.”

Anders

Bij het oprichten van zijn eigen merk viel het Richard op hoe lastig het is kleding van goede kwaliteit te laten bedrukken. „Het is ontzettend duur, zeker voor een starter. Bovendien was de levertijd lang. Dat moet anders kunnen, dacht ik.”

Via een gezamenlijke vriend ontmoette hij Sinan, die fiscaal recht studeert. „Sinan is ontzettend goed in marketing. Die jongen weet nog Feyenoord-shirts aan Ajax-hooligans te verkopen. Omdat we elkaar goed konden helpen, besloten we samen iets te beginnen.”

DRUK

Zo openden in maart uiteindelijk de deuren van DRUK, waar bedrijven en particulieren terecht kunnen voor fotografie, het laten bedrukken of zelfs maken van kleding en het opstarten van hun eigen merk. „Alles om een merk op te richten onder één dak, dus”, aldus Richard.

Ondertussen weten grote bedrijven de mannen te vinden en draagt onder meer de Rotterdamse rapgroep Broederliefde kleding van Banlieue. De jonge ondernemers bedrukken bovendien bedrijfskleding voor Rotterdamse hotspots als Bokaal en Weena. „Je kunt wel zeggen dat we een vliegende start hebben gemaakt, wat denk ik te danken is aan ons unieke concept. Eigenlijk weet ik niet eens hoe ik ons moet noemen”, lacht hij. „We zijn namelijk veel meer dan een drukkerij.”

Met een studie en een parttime baan naast DRUK hebben Richard en Sinan het er maar, ehm, druk mee. „Sinan is hiernaast bedrijfsleider en bartender bij cocktailbar Noah en ik werk ook nog bij Foot Locker. Het is veel, maar ach. We hebben allemaal 24 uur in een dag, ik slaap daar alleen iets minder van dan de meeste mensen, denk ik.” Gelukkig vindt Richard dat geen probleem. „Je doet het voor je eigen bedrijf, dus wil je er al je energie insteken.” Studeren gebeurt dan ook vooral tussen de bedrijven door. „Je leert onbewust al heel veel in de praktijk, maar ik zit hier bij DRUK wel eens een college te volgen op mijn laptop.”

Droom

Toch willen ze nog verder uitbreiden. „De personeelskleding voor Sfeerhoreca verzorgen staat hoog op ons verlanglijstje. En we hopen in de toekomst samen te mogen werken met Heineken. Dat is wel een ultieme droom.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdamse studenten veroveren drukwereld
Sluiten