Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 2 okt 2016 / 12:56 uur

Discussie op Twitter over ‘anticonceptieplan’

Rotterdamse gemeenteraadsleden reageren op Twitter verdeeld over het ‘anticonceptieplan’ van jeugd- en zorgwethouder Hugo de Jonge. De Rotterdamse CDA-wethouder pleit voor verplichte geboortebeperking voor incapabele ouders, maar daar is een meerderheid van de raad het niet mee eens. GroenLinks, D66 en VVD hebben een debat over het onderwerp aangevraagd.

Volgens De Jonge zijn er nog te veel gevallen van mishandeling en verwaarlozing van jonge kinderen door ouders die om uiteenlopende redenen de verantwoordelijkheid niet aankunnen. Hij wil met dit plan daarom een discussie op gang brengen over (tijdelijke) verplichte anticonceptie voor vrouwen die niet in staat zijn tot verantwoord ouderschap. Het gaat om vrouwen die bijvoorbeeld verslaafd zijn, psychische problemen hebben of dakloos zijn.

Discussie

Op Twitter is de discussie al losgebarsten. Zo laat VVD-raadslid Maarten van den Donk via het sociaal medium weten het „doodeng en verwerpelijk te vinden dat het college over zwangerschappen wil kunnen beslissen” en vindt SP-gemeenteraadslid en woordvoerder Jeugdzorg Sun Yoon van Dijk dat de wethouder „op de verkeerde stoel gaat zitten.”

CDA-burgerraadslid Christine Eskes zegt daarentegen het goed te vinden dat het onderwerp geagendeerd wordt. „Ik ben altijd tegen verplichte anticonceptie geweest, tot ik bij jeugdbescherming ging werken”, schrijft ze.

En ook vanuit Leefbaar Rotterdam kan De Jonge op steun rekenen. De partij kaartte de kwestie vorig jaar al aan. Destijds was het raadslid Ira van Winden die hiertoe oproep. „Goed werk van collega Ira”, schrijft Leefbaar-raadslid Ester van der Stel.

https://twitter.com/StelEsther/status/782128672765538304

Reageer op artikel:
Discussie op Twitter over ‘anticonceptieplan’
Sluiten