Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 25 okt 2016 / 12:18 uur

Rotterdammers gaan wereld over met elegante krabpaal

Classy. Drie Rotterdamse architecten gaan de wereld over met hun elegante antwoord op de kattenkrabpaal. Het krabhuis is hot.

Noodzakelijk kwaad: zo kun je de krabpaal, het accessoire waar katten doorgaans hun nagels aan scherpen, wel noemen. Want: lelijk en rommelig in het huishouden. Toch is het als kattenbezitter handig een dergelijk product aan te schaffen. Doe je dat niet, dan is het binnen de kortste keren gedaan met het interieur.

Een doorn in het oog was de traditionele krabpaal ook voor Joost Emmerik (37), Sander van Schaik (37) en Maarten Polkamp (39). De Rotterdammers zijn vrienden en werken als architect; veelal aan gebouwen en in de buitenruimten, nooit eerder als productontwerper.

Filmset

Omdat een betere wereld begint bij jezelf bedachten en ontwierpen de mannen twee jaar geleden het Krabhuis. Een elegante versie van de krabpaal die tegelijkertijd dient als kattenmand. „Het is ontstaan vanuit de eigen behoefte”, vertelt Joost, die donderdagochtend in een studio in Rotterdam-Ommoord aan zijn koffie nipt. Op de set achter hem is een huis van karton gemaakt waar meerdere diertjes ronddartelen. „We maken samen met reclamebureau daily milk een kattenfilm om te laten zien wat het Krabhuis precies is. Het project wordt naar een hoger plan getild omdat we de productie willen opschroeven.”

Terug naar het oorspronkelijke idee. Joost: „Wij, partner Sander en ik, ergerden ons kapot aan de krabpalen. We hebben zelf twee katten, Fred en Poes, en die ruïneerde echt ons hele huis. Banken kapot. Stoelen kapot, je kent het wel. Natuurlijk waren er mooie alternatieven, maar die waren dan weer niet te betalen.”

De architecten besloten eind 2013 de koppen bij elkaar te steken. „Ik stortte me op de maquettes, Maarten op de productie en de financiën en Joost dacht een huisstijl uit”, vertelt Sander. De tijd heeft niet stilgestaan en dat de heren nu werken aan een kattenfilm heeft alles te maken met het succes van het product; het model gaat de wereld over. „We hebben er nu 800 verkocht en er wordt van over de hele wereld interesse getoond. Uit Nieuw-Zeeland, Amerika, Japan, China en India”, somt Sander op. Maarten toont een grafiek op zijn telefoon. „Kijk, we doen op dit moment de meeste zaken in Amerika.”

Copycat

Copycats, hoe ludiek ook, slaan hun slag. Sander: „Ja, we worden veel nagedaan. Wel leuk: een stel uit Zweden stuurde ons pas een filmpje waarop te zien was hoe ze zelf iets in elkaar knutselde.”

De uitdaging voor de toekomst zit ‘m, naar eigen zeggen, in het verbeteren van het productieproces. „Dit is voor ons een uit de hand gelopen grap. Volgend jaar gaan we nieuwe producten ontwikkelen, maar dit jaar gebruiken we om het Krabhuis verder te professionaliseren. We hebben er tot nu toe nog geen cent mee verdiend.”

Krabhuis the Movie from Krabhuis on Vimeo.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdammers gaan wereld over met elegante krabpaal
Sluiten