Job Halkes
Job Halkes Binnenland 4 okt 2016 / 10:40 uur

Plan voor Rotterdam-Oost om ‘Zaandam’ te voorkomen

Met een grootscheepse aanpak wil wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid) voorkomen dat Rotterdam-Oost verder gaat afglijden. „We willen over tien jaar geen Zaandamse toestanden hier hebben.” Het doel is om bewoners te behouden voor de wijk en nieuwe aan te trekken. De kosten voor het plan, tien miljoen euro.

Wie de veiligheidscijfers bekijkt van het oostelijk deel van de stad ziet weinig spannend. „Maar als je verder inzoomt op wijkniveau is er wel wat aan de hand”, aldus Eerdmans. „Zo is bijvoorbeeld in de wijk Ommoord het aantal inbraken met 40 procent gestegen. En vijf van de acht wijken scoren onder de landelijke norm als het om schoon en heel gaat.” Daarnaast is de afgelopen jaren ook de woonoverlast toegenomen. Onder meer bij het strand van Nesselande en enkele winkelcentra. „Er komen meer surveillanten, handhavers en jongerenwerkers. Ook komt er een veiligheidsregisseur die meteen kan inspringen bij problemen in de wijk. Met een speciaal mobiel veiligheidspunt willen we Zaandamse toestanden voorkomen.”

Naast de veiligheid zijn er meer problemen op bijvoorbeeld fysiek en sociaal gebied. „In sommige delen gaan we de buitenruimte aanpakken. De plannen daarvoor trekken we naar voren”, legt Eerdmans uit. „Samen met de woningcorporaties willen we afspraken maken over het plaatsen van nieuwe bewoners. Mensen die ’s ochtends zeven uur op moeten willen niet naast iemand wonen die tot diep in de nacht muziek draait.” Eerdmans ziet dan ook graag de 55-plus flats terugkeren. „Je kunt dan de mensen bij elkaar zetten. Dan wonen ze prettiger.”

Aanpak station

Een ander groot project in het gebied is de aanpak van Winkelcentrum Alexandrium en het bijbehorende station. Op een haar na zijn voor het station de handtekeningen gezet, „Wij investeren zelf vijf ton in het aantrekkelijker maken van de buitenruimte rondom het station,” aldus Eerdmans. „En in november komt de eigenaar van het winkelcentrum met een plan.” Eerder al doken de geruchten op dat er onder meer een bioscoop en fitnesscentrum zouden komen.

Op straat vinden mensen het allemaal wel prima. „Alleen maak ik me wel zorgen over de komst van die asielzoekers”, zegt Jan, al tientallen jaren woonachtig in Ommoord. „Ik wil niet zeggen dat het daardoor onveiliger is, maar we hebben wel meer woninginbraken.” Eerdmans begrijpt die zorgen wel. „Het is vaak onwetendheid. En we hebben de plicht deze mensen onder te brengen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Plan voor Rotterdam-Oost om ‘Zaandam’ te voorkomen
Sluiten