Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 19 okt 2016 / 19:15 uur

Ook met bh en printer kun je iemand doden

Een bizar mooie expo van alledaagse voorwerpen, ooit gebruikt als moordwapen.

Wasmachine

Het pistool en het mes kennen we wel, maar wist je dat je ook kunt moorden met een wasmachine? „Een Franse vader stopte zijn 3-jarige zoontje erin en zette de machine aan.” Omdat-ie ondeugend was. „Een verschrikkelijk verhaal, ik kreeg er buikpijn van toen ik het las en ben gaan schilderen.”

View this post on Instagram

Small Problem: A father killed his three-year-old son by putting him in a washing machine and turning it on. His five-year-old sister told the police: 'Daddy put him in the washing machine because he was naughty at school.’ #unusualmurderweapon #murderweapon #murder #washingmachine #art #oiloncanvas #aircocaravan

A post shared by Airco Caravan (@aircocaravan) on

Moordwijf

Je kunt Ine gerust een moordwijf noemen. Airco Caravan is haar kunstenaarsnaam („een beetje frisse wind door de dagelijkse sleurhut”) en de afgelopen jaren heeft ze vele werken gemaakt waar ‘moord’ als een rode draad doorheen loopt. Rood is trouwens haar lievelingskleur en met een draad kun je ook prima doden. Of met een sok, brandblusser, pump, deegroller, halter, strijkplank… Een greep uit haar nieuwste expositie die Weapon: Other heet en vanaf de opening vrijdagavond tot en met maandag gratis te bezoeken is in kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae op Rokin 112. En alles wat je er ziet, is te koop.

Naaktmodellen

Met haar rode haar en outfit is ze een kleurrijke verschijning en een groot palet aan kleuren is terug te vinden in haar schilderijen. Sinds 2013 is ze fulltime kunstenaar, na een verleden in grafisch ontwerp en onder andere zeefdrukkunst tussen het ‘normale werk’ door. „Een superspannende stap, maar ik word er gelukkiger van dan wanneer ik het half doe.” In New York aan de befaamde Art Students League, waar onder meer kunstenaars Ai Weiwei en Mark Rothko haar voorgingen, leerde ze vele technieken door het schilderen van naaktmodellen. „Je leert echt goed kijken.” Airco’s favoriete model was Tyrone, een mooie donkere man en met een knipoog: „hij hield helaas wel zijn gele handdoekje om!”

View this post on Instagram

Hewitt vs. Ball (part one): Debra Hewitt killed her boyfriend Dwayne Ball with her prosthetic leg #unusualmurderweapon #art #murder #acryliconcanvas #aircocaravan

A post shared by Airco Caravan (@aircocaravan) on

Kunstbeen

Terug naar Amsterdam, waar ze de afgelopen tijd haar collectie heeft samengesteld. Ze wijst naar het schilderij met het kunstbeen. „Een dakloze alcoholist kreeg ruzie met haar vriend en werd zo boos, dat ze haar been afschroefde en hem de hersens insloeg.” Ze is even stil. „Best knap eigenlijk, dronken balancerend op een been.” Je mag er eigenlijk niet om lachen, maar de vaak absurde verhalen en absurdistische afbeeldingen wekken nu eenmaal meerdere gevoelens op.

Confronterend

Het zijn schilderijen waarachter nare moordverhalen zitten, maar dankzij haar kleurgebruik en achtergronden geïnspireerd op popart -„ik ben groot fan van Andy Warhol”-, ogen ze vrolijk. „Het is daardoor confronterend, het past in deze maatschappij waarin vaak niets is wat het lijkt.” Voor deze expo speurde ze het internet af naar moordwapens en kwam ze soms op de meest ‘enge sites’ terecht, „pornosites met wurgseks bijvoorbeeld.” Ze rilt even. „Die heb ik even overgeslagen.”

Snapchat

Het knusse kamerlandschapje…

Het bijna knusse ‘kamerlandschapje’ met daarop een schep, asbak, printer, vaas, pan en fluitketel is ook een moordverhaal apart. Twee Amerikaanse tienermeisjes gebruikten dit allemaal („zelfs de printer, ja!”) om een buurvrouw mee aan te vallen. „Ze zetten alles op Snapchat, ongelooflijk toch?” De moordverhalen komen allemaal uit het buitenland, maar toen ze forensisch rechercheur en thrillerschrijver Carina van Leeuwen sprak die de expo vrijdag opent, hoorde ze dat veel objecten ook gewoon hier in Amsterdam zijn gebruikt.

View this post on Instagram

Cup Final: A drunk Russian woman asked her neighbor to give money to buy drinks. Angry that he refused, she tried to strangle him with her hands, before taking off her bra and using that. #unusualmurderweapon #murderweapon #art #murder #bra #acryliconcanvas #aircocaravan

A post shared by Airco Caravan (@aircocaravan) on

BH en koekenpan

Zoals een bh, „daar is ooit een prostituee mee gewurgd door een ontevreden klant.” Zelf is ze helemaal niet moordlustig, besluit ze opgewekt. Maar vooruit, als het écht zou moeten, zou ze zelf een koekenpan pakken. „Daar kun je lekker mee meppen!”

View this post on Instagram

Ik lach hard, maar de verhalen achter deze schilderijen zijn wat minder lachen. Ik was bij de expo van kunstenares Airco Caravan die alledaagse voorwerpen schilderde, ooit gebruikt als moordwapen. Van een halter tot pump, van bh of deegroller tot wasmachine, waar een vader zijn driejarige zoontje instopte, ‘omdat-ie ondeugend was’. Of het kunstbeen: een alcoholische dakloze vrouw werd zo boos op haar vriend dat ze haar been afschroefde en hem de hersens insloeg. ,,Best knap, dronken balancerend op één been.” Toen moest ik dus lachen. De absurde moordverhalen en absurdistische afbeeldingen waar haar kleurgebruik en liefde voor popart in terugkomen, wekken nu eenmaal meerdere gevoelens op. Van vrijdagavond tot en maandag is deze bizar mooie expo van dit moordwijf te zien bij Arti en Amicitiae op Rokin 112. #metro #amsterdam #kunst van @aircocaravan #moordwapens ook een #printer #au

A post shared by Iris Hermans (@irishermans1) on

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ook met bh en printer kun je iemand doden
Sluiten