Job Halkes
Job Halkes Binnenland 25 okt 2016
Leestijd: 1 minuut

Onderzoek: groene prullenbak levert meer afval op

Mensen gooien sneller hun afval in een groene prullenbak dan in een traditionele grijze. Dat blijkt uit een proef die de gemeente Rotterdam de afgelopen maanden heeft gehouden op honderd plekken in de stad. Een groene bak levert bijna twee derde meer afval op.

Doordat de bakken meer opvallen, bewegen mensen onbewust eerder naar de prullenbak dan dat ze hun afval op de grond te gooien. „Deze goede resultaten helpen enorm in ons zwerfvuiloffensief”, aldus wethouder Joos Eerdmans (Buitenruimte). „Rotterdam houdt dan ook de ruim 100 groene bakken op drukke, zwerfvuilgevoelige plekken in de stad en gaat de proef verder uitbreiden.”

Tijdens de proef is Rotterdam begonnen met het plaatsen van tien groene bakken dwars door de stad. Er is onderzocht welke invloed de groene kleur heeft op het vuilgedrag. Uit onderzoek van gedragsbureau Dijksterhuis en Van Baaren in samenwerking met de gemeente Rotterdam blijkt dat in de groene bakken 63 procent meer stuks vuil belandt ten opzichte van de grijze prullenbakken.

100 plekken

Bij een eerdere proef op de Dordtselaan bleek al dat een combinatie van gekleurde bakken, woordenwolken en afbeeldingen van onder meer ogen en lokale bekendheden een positief effect hebben op het gooien van afval in de afvalbak. Omdat de resultaten zo goed zijn, blijven de honderd geplaatste bakken staan. Je kunt deze onder meer vinden op de Vierambachtstraat, Dordtselaan, Crooswijkseweg, Stationssingel, Proveniersstraat, Zwart Janstraat/ Noordmolenstraat, Zwaanshals, Ambachtsplein en de Vlietlaan.

De gemeente onderzoekt nog samen met de RET of er ook groene bakken op ov-punten moeten komen. In 2017 wordt definitief besloten of de groene bak overal komt te staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Onderzoek: groene prullenbak levert meer afval op
Sluiten