Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 13 okt 2016 / 13:16 uur

Miljoenen moeten jongeren op Zuid aan baan helpen

De Europese Commissie geeft het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) 4,9 miljoen euro om de positie van de jongeren op de arbeidsmarkt te versterken. De komende drie jaar gaat het NPRZ de jongeren hiermee helpen een opleiding te kiezen waarmee ze in de toekomst werk kunnen vinden. Nu kiezen in Rotterdam-Zuid nog te veel jongeren voor een financiële, administratieve of juridische opleiding, terwijl het aantal banen in die sectoren krimpt.

Door leerlingen van jongs af aan te stimuleren om voor een meer kansrijke sector zoals de zorg-, techniek- en havensector te kiezen, hoopt het NPRZ de studiekeuzes in lijn te brengen met de vraag op de arbeidsmarkt.

Startgaranties

Jaarlijks gaat het om zo’n 1800 leerlingen die vanaf groep zes tot en met het moment dat zij een opleiding afronden worden geholpen bij het versterken van hun positie op de arbeidsmarkt. Zo krijgen ze hulp bij het ontwikkelen van werknemersvaardigheden en komen er meer carrière startgaranties: opleidingsplekken op mbo-niveau (vanaf niveau 2), die leerlingen garanderen dat ze na het behalen van hun diploma aan het werk kunnen. Dit zijn er nu jaarlijks 380, maar moeten er 600 worden.

Ook wordt het geld gebruikt voor onderzoek naar toekomstige banen en vaardigheden ‘om in de nieuwe economie mee te doen.’

Erkenning

Rotterdam is een van de achttien steden die, uit 378 aanvragen, de Europese financiering krijgt. Het geld komt uit het Urban Innovative Actions fonds (UIA). Met dit fonds ondersteunt Europa unieke stedelijke experimenten voor complexe en hardnekkige vraagstukken. Burgemeester Aboutaleb, tevens voorzitter van het NPRZ, is blij met het zetje van de Commissie. „Deze bijdrage vanuit Europa is een fantastische erkenning voor het innovatieve loopbaanoriëntatieprogramma dat mentoren, decanen, leraren en werkgevers hebben ontwikkeld voor leerlingen op Zuid. Dit is een flinke impuls waarmee we veel meer voor deze jongeren kunnen doen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Miljoenen moeten jongeren op Zuid aan baan helpen
Sluiten