Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Binnenland 21 okt 2016 / 06:02 uur

‘Koeien worden niet zeeziek op drijvende boerderij’

Het Rotterdamse college staat open voor de plannen om een drijvende boerderij in de Merwedehaven te bouwen, met plaats voor veertig melkkoeien en 6000 kippen. De Partij voor de Dieren stelde vragen bij het plan, omdat werd gevreesd dat de dieren ziek zouden worden door het deinende water. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht is gebleken dat de dieren geen last kunnen krijgen van zeeziekte.

Na de vragen van de Partij voor de Dieren besloot de gemeente Rotterdam om voorlopig nog geen vergunning te verlenen voor de zogenoemde ‘floating farm’. Partij voor de Dieren-raadslid Ruud van der Velden was bang dat de koeien last krijgen van de deining. Hij stelde dat de dieren net als mensen een evenwichtsorgaan hebben. Volgens onderzoekers is er echter nog nooit zeeziekte bij koeien vastgesteld. Miljoenen koeien worden bijvoorbeeld vanuit Australië zonder problemen met zeeschepen vervoerd naar de Verenigde Staten, weet RTV Rijnmond. Ook de initiatiefnemers zeggen dat de angst voor zieke koeien onnodig is. De drijvende boerderij zal bij slechte weersomstandigheden stil liggen.

Voorlichting kinderen en studenten

Het stadsbestuur wil daarom dat de gemeenteraad toestemming geeft om af te wijken van stankregels, zodat de zogenoemde ‘Floating Farm’ er kan komen. De drijvende boerderij is vooral bedoeld om kinderen en studenten voor te lichten. Het moet een diervriendelijk, economisch verantwoord project zijn waarbij mensen weer bewust in contact worden gebracht met de natuur, meldt Courage2025. Verse producten zoals melk, kaas en yoghurt zullen alleen op kleine schaal worden verkocht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Koeien worden niet zeeziek op drijvende boerderij’
Sluiten