Inge Schouten
Inge Schouten Binnenland 1 okt 2016 / 07:47 uur

In drukke Amsterdamse binnenstad kan paniek ontstaan

In de Amsterdamse binnenstad zijn soms zoveel mensen bijeen dat het voor paniek kan zorgen. Dat blijkt uit een onderzoek van analytici van de Amsterdamse politie waarover het Parool schrijft. Ook de sociale cohesie staat onder druk.

Mensen vanuit het hele land komen wel eens voor een dagje naar de hoofdstad. Om te shoppen, om cultuur te schuiven of om toerist uit te hangen in eigen land. Dan zijn er ook nog de buitenlandse bezoekers die Amsterdam steeds vaker weten te vinden. De populariteit van de stad is enerzijds goed voor de economie, anderzijds dreigt ‘overcrowding’. Deze term wordt normaal gebruikt bij grote evenementen, maar nu lijkt de drukte in de Kalverstraat, op de Wallen en in de Negen Straatjes op een dusdanige manier toe te nemen dat mensen zich angstig voelen.

Straten afsluiten

Marjolein Smit, politiechef in de binnenstad en Noord, herkent zich in de resultaten van het onderzoek. „De gemiddelde Amsterdammer mijdt stukken van de binnenstad, omdat het er gewoon niet meer behaaglijk is." Een manier om de drukte te bestrijden is volgens Smit de straten in de binnenstad afsluiten. Dat gebeurde eerder twee keer in de Kalverstraat. „Er zijn nog geen incidenten geweest met overcrowding en dat zou ik ook niet graag afwachten. Straten afsluiten is de laatste oplossing, maar je wilt geen paniek."

Minder gemeenschapsgevoel

Door de vele bezoekers in de stad staat ook de sociale cohesie onder druk, zo staat in het politierapport. Wisselende pop-upwinkels, Airbnb’s en horecagelegenheden zorgen voor minder verbondenheid in de buurt, denkt Smit. „Mensen die maar een paar dagen in de stad zijn, bellen minder snel de politie. Er zijn nu meer voorbijgangers dan bewoners. Als politie zoeken we de verbinding met de burgers, maar dat wordt steeds moeilijker."

Meer verkeersongevallen en geweld

Door de drukte veranderen de zaken waarvoor de politie opgeroepen wordt. Officiële cijfers zijn niet bekend, maar het lijkt dat de politie in de binnenstad vaker uitrukt voor verkeersongevallen en geweld en minder voor overvallen en inbraken. Toeristen hebben daarnaast vaker last van zakkenrollers, astrokrakers en oplichters. Ook het aantal straatdealers dat (nep)drugs verkoopt, neemt toe. Volgens Smit hangt dit samen met de drukte in de stad.

De Amsterdamse politie zoekt nieuwe manieren om in te spelen op deze problemen. Zo wil zij meer samenwerken met andere instanties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In drukke Amsterdamse binnenstad kan paniek ontstaan
Sluiten