Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 27 okt 2016 / 12:41 uur

In deze soa-kliniek kom je écht geen bekenden tegen

Twee jongens openen kliniek waar je anoniem en heel snel een soa-test kunt laten doen.

Buurvrouw, jij hier?

Zeg buurvrouw, jij ook hier? Een veelbetekenende blik volgt en met een beetje pech ook nog een knipoog richting ‘daaronder’ en een monter ‘nou, succes dan maar, hè?’ Als je op het punt staat een soa-test te doen, heb je echt geen zin die jolige buurman tegen te komen, ook al komt-ie waarschijnlijk voor precies hetzelfde als jij.

De dokter en de ondernemer

Tom Berkvens en Amir Mirrezai zijn het ondernemende brein en de specialistische handen achter Prevent Clinic, een privé soa-kliniek waar je in alle anonimiteit bijna 24/7 een test kunt laten doen. De mensen die er komen, noemen ze klanten in plaats van patiënten, je kunt kiezen voor een man of vrouw als arts en je kunt de resultaten zelfs laten appen. „Of sms’en, mailen, gebeld worden of zélf bellen”, vertellen ze in hun kliniek op de Valkenburgerstraat. „Vooral geliefd bij mensen die absoluut geen sporen willen achterlaten.” Zoals de man vorige week die geen gegevens noteerde, contant betaalde en zelf wel even zou bellen voor de uitslag. Dikke kans dat het een getrouwde man was, beamen ze. „Maar dat boeit ons niet, we willen gewoon iedereen zo snel mogelijk helpen.” Geen preken hier over veilige seks en ze schudden meteen hard hun hoofd, „we zijn geen moraalridders.”

Urine van ex

Prevent Clinic is nu dertien dagen open, maar het loopt al storm. Al kunnen ze niet iedereen helpen. De vrouw die met urine van haar ex-vriend aan kwam zetten in een potje omdat ze bang was dat ze hem besmet had, heeft Amir niet onderzocht. „Ik moet altijd toestemming van de persoon hebben om wie het gaat, maar ik vraag me dan wel af hoe ze aan die urine komt…”

In RADION

De twee jongens van eind twintig kennen elkaar nog maar een paar maanden, maar het zijn behalve zakenpartners intussen ook goede vrienden geworden. En waar het allemaal begon? In RADION, waar ze tussen de baslijnen door in gesprek raakten. „We kwamen op het onderwerp specialistische zorg en ondernemen”, vertelt Tom, de ondernemer in hart en nieren die ook uitzendbureau Studenttehuur.nl heeft opgezet. Dat de beste plannen aan de bar worden gesmeed, daar zijn deze twee het levende bewijs van en al gauw hadden ze het idee helemaal rond.

XL-wattenstaaf

Natuurlijk kun je je ook bij je huisarts laten testen, het gaat dan van je eigen risico af. Maar de schaamte die veel mensen voelen, weerhoudt soms om naar je eigen dokter te gaan. Hier maak je op de website een afspraak en vaak kun je dezelfde dag al terecht. Het standaardpakket bestaat uit testen op chlamydia en gonorroe (99 euro) en na een gesprek en vragenlijst van een van de artsen, ga je naar de wc met een potje (man) of XL-wattenstaaf (vrouw). Die laatste wordt trouwens niet meer gebruikt voor mannen, licht dokter Amir toe. „Veel mannen zullen opgelucht ademhalen, dat ding was echt geen pretje.”

Prik in bil

Binnen 24 tot 48 uur krijgen de klanten de uitslag. Tot nu toe is de uitslag van de testen in tien procent van de gevallen positief. De dokter pakt dan zijn spuit erbij voor de remedie: een prik in de bil bij gonorroe. Of een antibioticakuur bij chlamydia. „Bij de zwaardere aandoeningen verwijzen we meteen door naar de specialist.” Hij ziet van alles in de kliniek. Jongeren, expats, studenten, drukke zakenmannen, toeristen, vijftigers. „Dat zijn vaak swingers die iets te wild hebben geswingd”, knipoogt de dokter. Maar ook al doe je het veilig, hij raadt iedereen aan zich regelmatig te laten testen. Een soa zit tenslotte in een heel klein hoekje.

Dokter aan huis…

Geheel in de huidige bezorgdiensttrend, komt dokter Amir ook aan huis, mocht je dat willen. Gemak dient nu eenmaal de Amsterdammer, „en ideaal voor BN’ers.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
In deze soa-kliniek kom je écht geen bekenden tegen
Sluiten