Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 27 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

‘Iedereen is een gelukszoeker’ (koop dat shirt dus)

Op donderdag 27 oktober is de lancering van Stichting Gelukszoekers en kun je jouw eigen Gelukszoekers-shirt kopen. Om 12.00 uur precies zal iedere geportretteerde zijn of haar foto, begeleid met het statement ‘Ik ben een gelukszoeker’ op social media delen.

Actrice Melody Klaver

Woordje

Ze zaten op een terras, lazen de krant en verslikten zich bijna in hun koffie toen ze dat ene woordje lazen in een artikel over vluchtelingen: gelukszoeker. Chiara Paludanus rilt nog altijd een beetje als ze het woord uitspreekt, „het heeft zo’n negatieve lading, alsof alle vluchtelingen hier komen om van ons te profiteren.” Samen met vriendinnen en mede-idealisten Lisa Elsenburg en Karijn Middelhof besloot ze in actie te komen en ze hebben Stichting Gelukszoekers opgericht, want „iedereen heeft recht om geluk te zoeken.” Sterker nog: iedereen is uiteindelijk een gelukszoeker. „Maar als wij naar New York gaan om ons geluk te beproeven, heten we ineens expats!”

Schaterlachend

Ze willen met hun stichting op een ‘creatieve en positieve manier maatschappelijke problemen aan de kaak stellen’, zoals de negatieve vibe rondom vluchtelingen. Als eerste project lieten ze T-shirts drukken met het G-woord erop en boorden ze hun netwerk aan om zoveel mogelijk verschillende mensen in het shirt te fotograferen. Niet serieus kijkend, maar juist schaterlachend. „We moesten best wat domme grapjes van het niveau poep en pies maken, maar het werkte wel.”

Ook ooit een vluchteling, acteur/zanger Saman Amini

Resultaat

Het resultaat is een serie van ruim 200 bekende en minder bekende Nederlanders, die heel gelukkig op de foto’s staan. Iedereen die ze het vroegen, wilde meedoen, vervolgt ze. Van actrice Melody Klaver tot acteur/zanger Saman Amini, ook ooit een vluchteling, die een lied schreef dat hij tijdens de lancering donderdag in de winkel in de Molsteeg 8a zal zingen. Het doel is dat mensen nadenken over het woord gelukszoeker en het een positieve lading krijgt, „we zoeken uiteindelijk toch allemaal een beetje geluk in ons leven?”

DJ Roberto Ommel met zijn dochter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Iedereen is een gelukszoeker’ (koop dat shirt dus)
Sluiten