Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 12 okt 2016

Zoektocht naar de ultieme Nederlandse kaasplank

Duizenden kilometers werden er gereden om het boek De Nederlandse Kaasplank samen te kunnen stellen. In totaal bezochten fromager Maarten Koek, schrijver Etienne Verhoeff en fotograaf Maaike Petri 21 kaasboerderijen in heel het land op zoek naar de ultieme Nederlandse kaasplank.

Slechte kaasplankjes

„Het idee voor het boek is ontstaan toen Etienne en zijn vriendin Maaike bij mij in Perceel in Capelle kwamen eten”, vertelt Koek, die in 2015 door Gault&Millau uitgeroepen werd tot Beste Fromager van het Jaar. „Ik ben zelf al heel lang bezig met kaas en weet dat in de horeca heel veel kaasplankjes niet goed zijn. Ook Etienne en Maaike hadden dat gevoel. Zo zijn we op het idee gekomen om een boek te maken waarmee we de mensen in de horeca en thuis een handvat kunnen geven bij het samenstellen van een goede, Nederlandse kaasplank.”

Geen port

De drie begonnen met het opstellen van een lijst van kaasboerderijen in het land. „Daarna begon het inplannen van de afspraken. In een paar maanden tijd hebben we 21 boerderijen bezocht en 23 kazen besproken”, aldus Koek. „Daarnaast geven we in het boek ook voorbeelden en vertellen we wat je er zoal bij kunt serveren. Niet die port, maar een witte wijn, cava of bier. En een beetje honing of pecannoten kan heerlijk zijn.”

Passie

De tocht door het land heeft ook bij Koek indruk gemaakt. „We hebben mooie verhalen gehoord van boeren die ontzettend gepassioneerd bezig zijn. En ik ben ook bij kazen geweest die ik nog niet kende. Zo ontdekte ik in Stroe een waanzinnige geitenkaas. En in een boerderij nabij Amsterdam een prachtige schapenkaas en roodbacteriekaas. En die boer was pas drie jaar bezig.” Sommige boeren zijn ook heel nuchter. „Ik sprak een boer die vertelde dat zijn kaas in een Antwerpse kaaswinkel werd verkocht. Toen hij de naam Van Tricht noemde, wist hij niet dat dat een van de beste kaaszaken ter wereld is!”

Maar wat Koek vooral is bijgebleven, is het harde werken van de boeren. „Ik had al veel respect voor ze, maar als je van dichtbij ziet hoe deze mensen dag in dag uit bezig zijn met hun vak, dan groeit dat respect alleen maar.” En Nederland mag van Koek best trots zijn op wat er de afgelopen jaren is bereikt. „De Nederlandse kazen kunnen zich best meten met het buitenland. Bij internationale wedstrijden winnen we geregeld prijzen. En onze kazen zijn in Duitsland populair.”

Rauw

Zelf geeft Koek de voorkeur aan een rauwe melkkaas. „Een gepasteuriseerde kaas kan ook lekker zijn, maar als je diep in mijn hart kijkt, geef ik de voorkeur aan rauwe melk. Dan proef je echt nog waar de kaas vandaan komt en wat de dieren hebben gegraasd.” Met het boek hopen de drie de horeca en de mensen thuis een handje te helpen. „Je kunt zo met een lijstje naar de kaasboer. Uiteindelijk verschillen smaken wel, maar wij hebben de combinaties uit het boek zelf getest en zijn tevreden.”

Het boek gaat officieel vanaf 15 oktober in de verkoop. Bestellen kan onder meer via de website van bol.com. Of via de website van de uitgever: www.trichispublishing.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zoektocht naar de ultieme Nederlandse kaasplank
Sluiten