Job Halkes
Job Halkes Binnenland 6 okt 2016 / 15:06 uur

Falende ambtenaren kosten Rotterdam miljoenenen

Nauwelijks controle, geen vergunningen en liegende en draaiende ambtenaren. Uit een onderzoeksrapport van SBV Forensics naar de miljoenenfraude met het voormalige pand van Waterfront aan de Boompjes blijkt dat maar liefst elf ambtenaren soms moedwillig meewerkten. Tegen twee ambtenaren is aangifte gedaan.

Nadat in 2010 een nieuwe huurder zijn intrek in het pand nam werden er 166 facturen ingediend met een totale waarde van 8,7 miljoen euro door een door hem ingehuurde aannemer. Huurder en aannemer waren vader en zoon K. Voor de werkzaamheden was geen toestemming gegeven door de verhuurder en zelfs geen vergunningen verstrekt. Zo werd onder meer een brandwerende muur weggehaald.

Van alle werkzaamheden op de facturen blijkt 97 procent nooit te zijn uitgevoerd. Voor 7,7 miljoen euro is er daadwerkelijk uitbetaald. Als er kritische vragen werden gesteld over de facturen dan werd er met verkeerde bijlage een dwaalspoor uitgezet. Ook werd zoiets weggewimpeld met de opmerking dat ingrijpen ‘het proces zou kunnen frustreren’.

Onderzoek

In totaal is van 18 ambtenaren de mailgegevens en computerbestanden doorgespit. Twee medewerkers moesten hun laptop, telefoon en iPad inleveren voor onderzoek. Daarnaast zijn 29 personen ondervraagd. Uit interviews blijkt dat het een rommeltje was op de afdeling. Een ambtenaar zegt dat ‘hij in zijn hoofd een klein beetje een cumulatief overzicht bijhield’. Dat ook de ict niet goed werkte, hielp bij dit verhaal niet. De gemeente wil het geld terughalen.

Alle onderzoeken en procedures kosten de gemeente 900.000 euro, waarmee de schade oploopt tot een kleien negen miljoen euro. „We zijn geschokt en aangeslagen over de duur en de omvang van de fraude”, aldus wethouder Ronald Schneider (Wonen). „We gaan er alles aan doen om dat geld van de Rotterdammer terug te krijgen dat is verdwenen in zakken van kwaadwillenden. Dit mag nooit meer gebeuren.” Zijn collega Adriaan Visser (Organisatie) noemt de fraude ongehoord. „Er volgen zeker personele maatregelen. Daarmee zijn we nog bezig.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Falende ambtenaren kosten Rotterdam miljoenenen
Sluiten