Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 14 okt 2016 / 09:03 uur

Eten in Oorlogstijd: topkoks maakten ‘oorlogsrecept’

In de Tweede Wereldoorlog aten stedelingen eigenlijk heel gezond. Vijf topkoks lieten zich inspireren.

Hoe smaken katten?

Kat smaakt niet als kip, na zeven uur ’s avonds werd geen sterkedrank in cafés geschonken en de overheid stimuleerde wildplukken. Een kleine greep uit de tentoonstelling Eten in Oorlogstijd, van 15 oktober tot en met 31 mei in het Verzetsmuseum en waar in een ruimte met keukentegeltjes op de muur en grote aanrechten die niet zouden misstaan in Masterchef, alles ontdekt kan worden over eten in die tijd. Het vet en calorierijk bunkeren in de jaren dertig veranderde compleet in de oorlog, toen mensen noodgedwongen hun voedselpatroon moesten veranderen.

Conservator Karlien Metz tussen de potten en pannen

Eettrend van nu

Het vlees nam af, de honger toe en op advies van de voorloper van het Voedingscentrum werden bonen gebruikt als vleesvervanger en de groentes rauw gegeten. Onder andere. „De eettrend van nu komt sterk overeen met het voedsel van toen.” Karlien Metz is conservator in het museum en vertelt enthousiast over de nieuwste tentoonstelling. „Alleen is het nu een keuze en dat was het toen niet. Ze moesten wel om te overleven.”

Vet lekker van Pierre Wind

Vet lekker

De conservator ging met vijf koks en een camerateam op pad. De kok kookte telkens een recept, zij vertelde de achtergrond. Ze ontdekte hoe ‘vet lekker’ Pierre Wind een jaren 30-recept kan koken, van chef-kok Bobby Rust leerde ze hoe bonen haute cuisine worden en met wildplukker Edwin Florès dook ze het Vondelpark in voor zijn gerecht uit 1942-1943. Met blote handen plukten ze brandnetels, „gewoon onderaan vastpakken, kan prima.”

Smaakbom

Ook vond de wildplukkok een plek met daslook: familie van de ui en een echte smaakbom, zo weet ze inmiddels. Maar óók een beschermde plant, verklapt conservator Karlien, „we hebben er maar een paar geplukt.” Het resultaat, met een bintje en brood van thuis, was een brandnetelaardappelsoep met toast met daslookboter. „Erg lekker.” De filmpjes van alle koks zijn te zien in het museum.

Zwarte Markt

Aan de wand hangen hier posters uit de oorlog als ‘Verzamel eikels, beukennootjes en kastanjes!’ en in de vitrine prijkt een kistje waarin voedselbonnen werden bewaard. Een foto van de Haarlemmerstraat illustreert hoe de Zwarte Markt werkte. Hongerige Amsterdammers met sieraden of servies in de hand, klaar om het te ruilen voor een stuk vlees van de handelaar die het van de boeren op het platteland had gekocht.

View this post on Instagram

❤️happy caturday sweet stray cats from Rhodes! So many…🐱🐯🐱🐯💕🇬🇷❤️

A post shared by aylabj (@aylabj) on

Zo smaakt kat

En dan had je ook nog de kattenvangers, en haar stem krijgt nu een mysterieuze klank. In de oorlog verdwenen plotsklaps talloze katten van de straat, in dezelfde tijd dat handelaren ineens heel veel konijnen- of hazenvlees aanboden… „Drie keer raden”, knikt ze. ,,Vandaar dat we nu weten dat kat als konijn smaakt.”

View this post on Instagram

Our frienz @bunzeez_nz showed us #bunnysmile … So here is Fiens most #sexy smile. Especially for you bucks out there…. And Yes she already taken! #fuzzyknowsbest #askmrfuzzy #fabbunies #whiskersfeat #bunnyoftheday #playboybunny #rabbit #rabbits #rabbitsofinstagram #bunnies #bunny #usagi #kanin #kaninchen #hasen #konijn #conejo #conejito #bunniesofinstagram #bunnies

A post shared by Edward J. Fuzzworthy & Fien (@mr.fuzzworthy) on

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eten in Oorlogstijd: topkoks maakten ‘oorlogsrecept’
Sluiten