Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 4 okt 2016

Eerste hoopdanceschool voor kinderen in Rotterdam

Rotterdamse basisschoolkinderen kunnen vanaf nu het hele jaar door op hoelahoeples in de Theresiaschool aan de Strevelsweg. „Het is de eerste locatie in de Maasstad waar alle kinderen van basisschoolleeftijd een jaar lang les kunnen volgen in hoopdance”, zegt de 26-jarige initiatiefneemster en lerares Juliette Barzilaij.

Hoopdance is volgens haar het best te omschrijven als moderne variant van het hoelahoepen: dansen met een hoepel. Tijdens de lessen oefenen kinderen technieken en trucs om de hoepel hoog te houden terwijl ze danspasjes doen. Dat blijft niet bij de hoepel om hun middel draaien, maar bijvoorbeeld ook dansend erin en eruit stappen of de hoepel om hun arm draaien. „Ik doe het vaak op festivals en gaf er al weleens les in op basisscholen via Lekker Fit, een schoolprogramma om kinderen in beweging te krijgen en overgewicht tegen te gaan. Vaak vroegen de kinderen dan achteraf waar ze lessen bij me konden volgen. Maar omdat ik geen locatie had, kon dat lange tijd niet. Tot nu dus”, zegt ze blij.

Passie

Barzilaij heeft met de hoopdancelessen namelijk haar ‘passie teruggevonden’. Als kleindochter van een ballerina deed ze jarenlang aan klassiek ballet totdat ze geblesseerd raakte. „Ik kon niet meer dansen en ontdekte dat ik dat met de hoepel wel kon. Ik kreeg een hoepel voor mijn verjaardag, ging lessen volgen en uiteindelijk dus ook lesgeven, waardoor ik niet alleen mijn oude passie terug heb gevonden, maar ook een nieuwe heb ontdekt: het lesgeven aan kinderen. Het is zó mooi om te zien hoe gelukkig zo’n kind is met die hoepel, terwijl je weet dat hij ondertussen supergoed bezig is met bewegen. Je verbrandt er namelijk 110 kilocalorieën per tien minuten mee. Dat je dat spelenderwijs kunt doen, is echt de kracht hiervan.”

Voor Barzilaij is haar doel echter nog niet helemaal mee bereikt. „Ik zei vroeger al dat ik dansjuf wilde worden. Dat is gelukt, maar het liefste zou ik ooit een eigen dansschool openen. Dit is de eerste stap richting die droom. Ik heb mezelf tien jaar gegeven om die te verwezenlijken en daar zijn er nu nog acht van over. Dat moet wel lukken, hoop ik."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eerste hoopdanceschool voor kinderen in Rotterdam
Sluiten