Metro
Metro Binnenland 19 okt 2016 / 07:32 uur

Concert op instrumenten van ijs in De Doelen

Bij het horen van het woord ijs is je eerste gedachte waarschijnlijk een lekker room- of waterijsje óf vrieskou en schaatsen, afhankelijk van het seizoen. Maar bij het woord ijs denken de meeste mensen doorgaans niet aan muziek. Toch kun je met ijs prima muziek maken, bewijst de Noorse Terje Isungset. Op 28 oktober geeft hij een concert in De Doelen op instrumenten van ijs.

De Noor maakt van ijs xylofoons, trommels en hoorns. Volgens De Doelen doet hij dat al meer dan vijftien jaar. Het ijs dat hij gebruikt, is eeuwenoud en komt van dichtgevroren meren in Noorwegen en gletsjers in onder meer Canada, Rusland en de Noord- en Zuidpool. Ook gebruikt hij pakijs uit Canada.

Smelten

Met speciale koelwagens komt Isungset naar Nederland, waar De Doelen naar eigen zeggen op hem wacht met speciale ijsboxen. Tijdens het concert mag de belichting niet te fel zijn, want dan smelten de instrumenten. Op 29 oktober treedt hij tevens op in Muziekgebouw Eindhoven.

Festival

In 2001 nam Isungset ’s werelds eerste ijsmuziek-cd op. Tevens organiseert hij jaarlijks zijn eigen ijsmuziekfestival. IJs is echter niet het enige bijzondere materiaal dat de muzikant gebruikt. Eerder maakte hij als percussionist al instrumenten van hout, steen en metaal in de meest natuurlijke vorm.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Concert op instrumenten van ijs in De Doelen
Sluiten