Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 14 okt 2016 / 12:25 uur

Aboutaleb blijft bij standpunt Feyenoorddemonstratie

Burgemeester Aboutaleb blijft erbij dat er juist gehandeld is tijdens de protestmars van Feyenoordsupporters afgelopen februari bij De Kuip. Dat liet hij donderdag- op vrijdagnacht weten aan de gemeenteraad. De moties die naar aanleiding van de gebeurtenissen zijn ingediend, werden door een meerderheid van de raad verworpen.

De demonstratie mondde uit in een massa-arrestatie, waarbij er van de 326 arrestaties 312 achteraf onterecht bleken. De demonstranten liepen voor de wedstrijd tussen Feyenoord en Roda JC met verhuisdozen richting de directie van Feyenoord in het Maasgebouw, als protest tegen de slechte prestaties van de Rotterdamse voetbalclub. Hoewel niet gecommuniceerd was dat ze daar niet heen mochten, stond er ME om de demonstranten op te pakken.

Kritisch

De raad is daar kritisch over. Zo vroeg D66 zich af waarom er niet gecommuniceerd is dat ze niet naar het Maasgebouw mochten en noemt VVD-raadslid Antoinette Laan de actie van de politie ‘buitenproportioneel’.

Aboutaleb blijft erbij dat de driehoek (burgemeester, politiechef en officier van justitie) goed heeft gehandeld. Volgens de NOS was de demonstratie niet aangevraagd en een grote groep zou hebben geweigerd de aanwijzingen van de politie op te volgen. „Voor ons als driehoek is communicatie het uitgangspunt, maar als demonstranten afwijken van de afspraken, moet ik ingrijpen en dat kan ik niet vooraf communiceren. De Wet Openbare Manifestaties geeft mij daar de mogelijkheid toe. Daarom ben ik het niet eens met deze motie”, aldus de Rotterdamse burgemeester.

Aboutaleb kreeg daarin bijval van Sven de Langen (CDA). „Een groep supporters doet zulke rare dingen, dat de driehoek wel maatregelen moet nemen. Daar hebben de gewone supporters last van”, zegt hij.

Ook tegen een motie over het delen van geheime politie-informatie met de raad verzette de burgemeester zich. „Laat ik daar helder in zijn: die informatie is voor niemand openbaar. Door die informatie met de raad te delen, kan de geheimhouding van de driehoek gevaar lopen en dat gaan we dus niet doen.”

Geen van de 312 arrestanten wordt vervolgd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aboutaleb blijft bij standpunt Feyenoorddemonstratie
Sluiten