Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Binnenland 19 sep 2016
Leestijd: 1 minuut

Zelfsturende onderzeeër gaat grachten opruimen

De eerste prototypes van zelfrijdende auto’s hebben amper hun eerste meters afgelegd en de boten zonder kapiteins dienen zich al aan. Volgend jaar moet er al een prototype zelfvarende boot door de Amsterdamse grachten varen. Ook wordt er gewerkt aan onderwaterrobots die de grachten kunnen opruimen door onder meer de 12.000 fietsen die er jaarlijks in belanden op te vissen.

Onderzoekers van Massachusetts Institute of Technology (MIT), Technische Universiteit Delft (TUD) en Wageningen University & Research (WUR) werken hard aan Roboat: een vijfjarig onderzoeksprogramma naar een zelfsturende vloot voor Amsterdam. Het programma heeft een onderzoeksbudget van 25 miljoen euro.

Drijvend podium

Amsterdam krijgt de primeur van zelfsturende boten in de grachten. „Denk bij Roboat aan boten die mensen en goederen kunnen vervoeren”, vertelt Carlo Ratti, hoogleraar bij MIT en een van de hoofdonderzoekers in het Roboat-team, „maar ook aan autonome vaartuigen die zichzelf binnen een paar uur kunnen opbouwen tot tijdelijke constructie, verplaatsbare bruggen of drijvende podia.”

De mogelijkheden voor Roboats zijn eindeloos, stelt Arjan van Timmeren, Scientific Director van AMS Institute. „Zo gaan we ons ook bezighouden met bijvoorbeeld het verder ontwikkelen van onderwaterroboats die metingen in rioleringssystemen uitvoeren om ziekteverwekkende stoffen vroegtijdig op te sporen of Roboats die ronddrijvend afval uit de grachten halen of raad weten met de 12.000 fietsen die er jaarlijks in terechtkomen.”

Prachtige kans

Het onderzoek wordt uitgevoerd in Amsterdam, maar zal als voorbeeld dienen voor steden over de hele wereld en naar alle waarschijnlijkheid leiden tot internationale start-ups in de tech- en marinesector. „Dit is een prachtige kans voor Amsterdam”, vertelt Kajsa Ollongren, locoburgemeester van de stad. „De beste wetenschappers van de wereld gaan voor het eerst serieus werk maken van zelfvarende boten. En dat in een stad waar water en technologie al eeuwen nauw met elkaar verbonden zijn.” 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zelfsturende onderzeeër gaat grachten opruimen
Sluiten