Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 13 sep 2016 / 17:29 uur

Tussen Prul & Niets: de Waardeloze Winkel

In deze winkel werkt het helemaal anders. Kunstenaar Pavèl bedacht waardeloos concept.

Originele winkel

Hoe platter het lachgaspatroon, hoe kapotter je oorbel of hoe ouder je verlopen paspoort, hoe waardelozer. En dat is goed nieuws in de Waardeloze Winkel op Mercatorplein die tot en met zaterdag is neergestreken. „Een meisje leverde hier net nog een kassabon in waar ze totaal niets meer mee kon, waardeloos dus. Ik gaf haar vijf flut.” Kunstenaar Pavèl van Houten is de bedenker van deze originele winkel waar alles draait om spullen die hun waarde hebben verloren.

Taxeren

De gehanteerde valuta is de ‘flut’ en hoe meer flut je hebt, des te waardelozere spullen je kunt kopen. „Ze kocht er een gouden bliklipje voor en was er mee in de wolken.” Het is bloedheet in het houten pop-up huisje en samen met collega’s Bas en Eva staat hij dan vooral vóór de winkel, waar het steeds drukker wordt. Nieuwsgierigen komen aangelopen en grabbelen hoopvol in hun tas als ze horen wat het is. Yes! roept Oz uit Istanbul blij uit wanneer hij iets vindt: een stuk elastiek van een oude verwassen onderbroek, „made in Turkey, best wel waardeloos.” Vriendin Ayca tovert een ongeldige creditcard tevoorschijn en vraagt meteen de vraag der vragen: wat schuift het?

Oz en Ayca zijn blij

Paradoxale mindfuck

„Mensen leren compleet anders naar spullen te kijken”, licht de kunstenaar toe. „En vooral kinderen gaan echt op zoek naar waardeloze schatten.” Het omgekeerde jutten dus, of Tussen Kunst en Kitsch, maar dan precies andersom. Hij noemt het een ‘paradoxale mindfuck’, „niet iedereen kan eraan wennen.” Zo legde hij het concept eens uit aan een bejaarde vrouw. Houd maar op, riep ze, „Hier kan ik met mijn verstand niet bij! Straks denken mensen nog dat ik dement ben als ik hierover vertel.”

Gebruikte tramkaartjes en ander papier

Roestige spijkers

Het is dan ook even omschakelen als je in de winkel loopt waar alle spullen zijn gecategoriseerd, geprijsd en in overzichtelijke houten stellages staan. Zo is er afdeling Plastic, waar menig blauwe Spa-dop ligt. „Die zijn niet zoveel waard, hoor”, verklapt hij, „maar als iemand met een pimpelpaarse dop met een gat erin komt aanzetten, dan juist weer wel.” Bij Papier zijn voor een paar flut oude bioskaartjes en tramtickets te koop en Metaal is misschien wel de favoriete sectie van Pavèl, want roestige kromme spijkers, daar is-ie dol op. „Hoe meer gebogen en roestig, hoe beter.” Hij hoopt dat op een goede dag ooit nog eens iemand met een ‘volledig doorroest blikje’ bij hem aanklopt. Hij droomt even weg, „dat is pas echt mooi, daar geef ik zo 300 flut voor.” Onder een glazen stolp prijkt een gouden, gekruld ‘iets’ van maar liefst 500 flut, „geen idee wat het is en daarom zo waardeloos.”

Het gouden mooi gekrulde 'ding'

Geen Piet Flut

Wat absoluut niét wordt ingenomen, vertelt Pavèl, die vroeger statisticus wilde worden en nog steeds alles graag telt, zijn etensresten, want die kunnen tenslotte nog gevoerd worden aan de vogels én ‘vieze dingen’. Al heeft hij onlangs wel een getaxeerde gebruikte tampon in een potje gedaan. „De jongen die er mee aan kwam zetten, was al voor de zesde keer teruggekomen, maar telkens had hij weer iets van waarde.” Nu zal ik je hebben, dacht de jongen waarschijnlijk en heeft zijn vriendin lief aangekeken. „Ik moest zijn inzet wel belonen, zo ben ik dan ook wel weer, maar het was eenmalig."

Echte schat

Populair blijkt deze zomer het gebruikte slagroom- slash lachgaspatroon en ook doorgeknipte festivalbandjes worden veel ingeleverd en gekocht. Het dubbeltje dat hij van een jonge jongen kreeg die dacht dat het ‘een buitenlands muntje’ was, heeft een ereplekje. „Dat kun je dus nergens meer inleveren, zelfs niet bij De Nederlandsche Bank” en hij krijgt een grote lach op zijn gezicht, „een echt waardeloze schat dus!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Tussen Prul & Niets: de Waardeloze Winkel
Sluiten