Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 15 sep 2016 / 08:59 uur

Scapino Ballet is jarig!

Het Scapino Ballet Rotterdam bestaat dit seizoen 70 jaar. Het oudste dansgezelschap van Nederland viert dit met de jubileumvoorstelling TING!, die donderdagavond in de Ferro Dome in première gaat. „Alles staat dit seizoen voor ons in het teken van het jubileum, maar TING! is toch wel het hoogtepunt”, vertelt choreograaf en artistiek directeur Ed Wubbe.

„Het is best bijzonder dat we al 70 jaar bestaan, dat wilden we natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom pakken we groots uit, om het met zoveel mogelijk mensen te vieren.”

Trots

Wubbe is al 24 jaar actief bij het Rotterdamse dansgezelschap en is maar wat trots. Niet alleen op de voorstelling, maar ook en vooral op de ontwikkeling van zowel het gezelschap als de dansers zelf. „Het is hard werken om 70 jaar succesvol te blijven. Het publiek is verwend, dus je moet met de tijd meegaan. Dat is een uitdaging, maar in alle bescheidenheid denk ik dat we dat goed doen.”

De kracht zit volgens Wubbe in de informele, vrije doch gedisciplineerde cultuur van het gezelschap. „Daarin komt iedereen tot zijn recht. Dat komt de creativiteit ten goede, waardoor we vernieuwend, verrassend en grensverleggend kunnen blijven.”

Hiphop

Je tijd vooruit zijn is volgens hem dan ook de sleutel tot het succes van Scapino. „We waren in de jaren negentig het eerste gezelschap met hiphopdansers. Destijds spraken veel mensen er schande van, maar toen het succes bleek volgden velen het voorbeeld. Hetzelfde geldt voor Lowlands. Geen dansgezelschap wilde op zo’n festival staan. Wij deden het wel, doen het nu jaarlijks en nu wordt erom gevochten. Je moet openstaan voor nieuwe dingen en risico’s durven nemen.”

Volwassen

Wubbe heeft Scapino min of meer letterlijk en figuurlijk volwassen zien worden. „Wat ooit in Amsterdam begon als dansgezelschap voor kinderen, is in Rotterdam uitgegroeid tot misschien wel het sterkste dansmerk van het land. En ook internationaal is Scapino bekend. Daarmee hebben we Rotterdam op de kaart gezet als dansstad. Mede door ons succes heerst er een goed dansklimaat, wat ook andere gezelschappen én publiek aantrekt. Ik zie het als mijn taak dat de komende jaren zo te houden. Nog 70 gaat me alleen niet lukken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Scapino Ballet is jarig!
Sluiten