Job Halkes
Job Halkes Binnenland 29 sep 2016

Rotterdamse ambtenaren al 21 keer slordig met data

Een telefoon met de pincode 0000, een harde schijf die onbeveiligd is of een lek in de website. Bij de gemeente gaat nogal wat mis als het om databeveiliging gaat. Zelfs gegevens van vijf raadsleden kwamen op straat te liggen. Volgens cijfers van de gemeente is er dit jaar al 21 keer melding gemaakt van een datalek bij Autoriteit Persoonsgegevens.

De overheid roept burgers op om hun data goed te beveiligen, maar blijkt ondertussen zelf geregeld een steekje te laten vallen. „Dat is niet goed”, aldus wethouder Adriaan Visser (Organisatie) donderdag in de gemeenteraad. „Soms gaat het om een verloren telefoon met een gevoelig document, maar er zijn ook gegevens gehaald van een onbeveiligde schijf.” In mei nog kwamen de gegevens van 25.000 Rotterdammers op straat te liggen. „Elk lek is er eentje te veel. Maar het is vooral heel vervelend voor de Rotterdammers.”

In de gemeenteraad drongen de VVD en de Partij voor de Dieren aan op maatregelen. „We hebben al verbeteringen in gang gezet”, aldus Visser. Mensen die met belangrijke data werken op de ICT-afdeling gaan bijvoorbeeld op cursus. „Maar we gaan iemand niet op cursus sturen voor een pincode van een telefoon. Want 0000, 1234 of je geboortejaar als code is niet goed.” Hij maakt zich ook zorgen over het grote aantal telefoons dat wordt ontvreemd. „Dat loopt al op tot honderd.”

0000 kan niet

Volgens meerdere partijen in de gemeenteraad mogen de alertheid en de beveiliging nog wel een tandje scherper. „We hebben al verschillende malen gesproken over de privacy. In 50 tot 70 procent van de gevallen gaat het om fouten van mensen”, aldus Antoinette Laan (VVD). Jeroen van der Lee (Partij voor de Dieren) noemt het ‘superbelangrijk’ om datalekken te voorkomen. „Iets simpels als de pincode 0000 kan echt niet.”

Niet alleen in Rotterdam is er veel mis met de beveiliging van data. Het blad Binnenlands Bestuur legde onlangs bloot dat de e-mailsystemen van Rotterdam, Alblasserdam en Molenwaard niet op orde waren. Zo konden zij uit naam van de burgemeester een nepmailtje sturen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rotterdamse ambtenaren al 21 keer slordig met data
Sluiten