Dave van Aken
Dave van Aken Binnenland 1 sep 2016

Rotterdam weert criminelen uit achterstandswijken

De gemeente Rotterdam gaat op basis van politiegegevens asociale, criminele of geradicaliseerde bewoners weren uit achterstandswijken. De gemeente maakt als eerste gemeente gebruik van een nieuwe regeling die per 1 januari 2017 ingaat.

Rotterdamwet

Minister Blok van Wonen wil met aanpassingen van de zogenoemde Rotterdamwet gemeenten de mogelijkheid geven om notoir overlastgevende en criminele woningzoekers te weren uit een wijk, straat of complex waar sprake is van ernstige leefbaarheidsproblemen.

https://twitter.com/CodyHochstenB/status/771244889577107456

Die Rotterdamwet werd in 2005 ingevoerd en gaf de gemeente de bevoegdheid om mensen te weren die geen inkomsten hebben uit werk. Ook Capelle aan den IJssel, Vlaardingen en Nijmegen gebruiken deze wet.

Screening

De Rotterdamse gemeenteraad krijgt nu de keuze of de screening van nieuwe bewoners plaatsvindt op basis van politiegegevens of op basis van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). ,,Met de politie en de corporaties bepalen we in welke straten deze maatregel nodig is voor de leefbaarheid’, aldus een gemeentewoordvoerder van Rotterdam in De Volkskrant.

Iedereen die zich bij Burgerzaken inschrijft in de geselecteerde straten, wordt gescreend. Bij screening zal worden gekeken naar politiegegevens van de afgelopen vier jaar over onder meer geluidsoverlast, geweld, intimidatie van buren, openbare dronkenschap en tekenen van radicalisering.

Andere gemeenten hebben al interesse getoond om het Rotterdamse experiment uit te gaan voeren. Wethouders van de gemeenten in de regio Rijnmond bespreken binnenkort of ze het Rotterdamse beleid overnemen. Ook Nijmegen, Den Bosch en enkele andere gemeenten overwegen in een aantal achterstandswijken asociale en criminele bewoners te weren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rotterdam weert criminelen uit achterstandswijken
Sluiten