Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 1 sep 2016 / 13:55 uur

Rotterdam is gezeik zat, wil meer wc’s

Om de overlast van wildplassen tegen te gaan, wil de gemeente Rotterdam in 2017 meer toiletten plaatsen op drukbezochte plekken in de stad. Bij hoge nood is er namelijk een tekort aan wc’s. De gemeente trekt de komende vier jaar 600 duizend euro per jaar uit voor maatregelen en onderhoud.

Zeiknota

Rotterdam wordt de laatste jaren steeds drukker bezocht en er vinden steeds meer (grote) evenementen plaats, maar het aantal toiletvoorzieningen is niet met het aantal bezoekers en evenementen meegegroeid. Vooral op drukke plekken als het centrum, stadsparken, het Kralingse Bos en het strand van Hoek van Holland en Nesselande zijn te weinig of zelfs geen wc’s. „Dat past niet bij een aantrekkelijke en gastvrije stad als Rotterdam", schrijft wethouder buitenruimte Joost Eerdmans in de zogenoemde Zeiknota, die donderdag is gepubliceerd.

De gemeente is daarom onder meer van plan om op deze plaatsen meer zelfreinigende toiletten en uriliften te plaatsen. De uriliften kunnen (op rustigere momenten) in de grond verdwijnen. Waar mogelijk wil de gemeente functies als (fiets)parkeren en toiletvoorzieningen combineren. Waar dit niet mogelijk is, moeten aparte toiletten komen.

Pijltjes

Bovendien wil de wethouder dat bezoekers de wc’s makkelijker kunnen vinden. Hij pleit daarom bijvoorbeeld voor icoontjes bij de ingangen van winkels, bewegwijzering naar de toiletvoorzieningen, informatie op stadskaarten en communicatie over de HogeNood-app door deze te koppelen aan de Rotterdam Tourism app. De HogeNood-app is een applicatie waarop wordt aangegeven waar openbare toiletvoorzieningen zijn en of deze voor mannen, vrouwen, invaliden of het verschonen van baby’s te gebruiken is.

Wildplassen

Het tekort aan toiletten leidt in sommige delen van de stad tot wildplassen, vooral op uitgaansdagen. Hier hebben ondernemers, omwonenden en andere bezoekers last van. De meeste toiletten zijn alleen overdag toegankelijk, aangezien deze zich bevinden in bijvoorbeeld winkels en culturele instellingen. „Na sluitingstijd is het daarom lastiger een toilet te vinden”, aldus de wethouder.

Om de overlast van wildplassen tegen te gaan, experimenteerde Rotterdam als een van de eerste gemeenten in Nederland vorig jaar al met een speciale verf waardoor de urine niet meer wordt opgenomen in stenen. Binnenkort moet duidelijk worden of deze pilot het beoogde effect heeft gehad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdam is gezeik zat, wil meer wc’s
Sluiten