Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 8 sep 2016 / 18:10 uur

Martin van Waardenberg opent nieuwe acteerschool

Rotterdam is een unieke toneelschool rijker. De ‘Toneel Vakschool Rotterdam’ is opgericht door drie jonge acteurs uit de Maasstad. Vrijdag wordt de school geopend door de Rotterdamse acteur Martin van Waardenberg.

De oprichters zijn alledrie oud-studenten van De Acteerschool Rotterdam, die sinds kort gestopt is met de theateropleiding. „Om Rotterdam weer op de kaart te zetten als toneelstad, dachten wij: waarom beginnen we niet zelf een school?”, lacht Délano van den Berg (25), een van de oprichters.

Geen budget

In vijf weken was het voor elkaar. „We hadden nauwelijks budget, dus we hebben via ons netwerk alles geregeld. Supertof dat het gelukt is!” Veel oud-leraren van de acteurs waren bereid les te komen geven en via een bekende uit het vak kwamen ze terecht bij een geschikt pand van Woonbron. „Eigenlijk was het te duur, maar Woonbron was zo enthousiast over het idee, dat ze het toch mogelijk hebben gemaakt. „Het hele pand hebben we zelf opgeknapt.”

Kansen

Omdat ze niet te groot wilden beginnen, telt de (nu nog) particuliere opleiding zeven studenten. Iedereen die graag acteert, met of zonder vooropleiding of ervaring, mag zich aanmelden. „We willen iedereen met passie en talent voor het vak een kans geven. Hoewel de lessen op hbo-niveau worden gegeven, is ook een havo-diploma geen vereiste.”

Studenten krijgen na afloop dan ook geen bachelordiploma, maar een getuigschrift. De lessen zij van donderdag tot en met zaterdag, zodat ze genoeg tijd over hebben om te werken en ervaring op te doen in de praktijk.

Begeleiden

Zelf zijn de oprichters naast docent ook nog acteur. „Maar wil zoveel mogelijk betrokken zijn bij de school. We zijn net drie jaar afgestudeerd, dus staan nog dicht bij de studenten. Ik denk dat we ze daarom goed kunnen begeleiden in de eerste stappen van hun carrière.”

Vrijdag tijdens de opening laten de studenten zien waar ze de afgelopen week, tijdens hun eerste lessen, aan hebben gewerkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Martin van Waardenberg opent nieuwe acteerschool
Sluiten