Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 20 sep 2016 / 18:12 uur

In Hotel Jansen kom je thuis (niet voor toeristen!)

Een stap over de drempel van dit hotel dat níet voor toeristen is en je wilt niet meer weg. Logé(e)s meenemen mag.

Koffiebroodje

Een achttal MacBooks staat opengeklapt op tafel, iemand skypet met Australië, een ander nipt aan zijn latte macchiato terwijl hij het laatste nieuws op de website van El Pais leest. Op een bordje staat zowel bananabread als het oer-Hollandse koffiebroodje (beide 2,50 euro) en op een andere staat met krijt geschreven ‘Gijs is gek.’ Zo maar een dinsdagmiddag in Hotel Jansen, waar barman Randy vers sap inschenkt en kok Gijs in een pan met soep roert terwijl hij een praatje met de Roemeense Cristian maakt. Een gemoedelijk tafereeltje, zo op de Valschermkade.

Kok Gijs, hij is ook yogaleraar en duikinstructeur

Not for tourists

Hotel Jansen zit vol met Engelsen, Fransen, Tadzjikistanen, Zuid-Koreanen, Hongaren, et cetera, maar je vindt er geen enkele toerist. Rara, hoe kan dat? In dit hotel wónen de gasten en maken ze deel uit van Amsterdam. ‘Not for tourists’ is dan ook het credo en staat in grote letters op het gebouw te lezen. Voor wie het dan wel is? Voor studenten, trainees, start-uppers… „Wij huisvesten jong buitenlands talent dat een plekje zoekt om te wonen.”

Loek van Doorn is een van de oprichters van Hotel Jansen

Eigen Marktplaats

Loek van Doorn is een van de oprichters en samen met zijn vrouw Jacqui Dolen, broer Laurens en diens vrouw Connie runt hij het hotel, dat eigenlijk ook weer geen hotel is. „Het heeft alle faciliteiten, maar we hopen dat het als thuis voelt.” Als een familie, vandaar ook de hotelnaam en die van het restaurant, ‘Mama’s Kitchen’. Getuige de gemoedelijke sfeer, de kamers die allemaal uniek zijn, de ontstane vriendschappen en zelfs de Hotel Jansen Marktplaats waar onder andere fietsen, duikcursussen en ‘laundrycards’ worden aangeboden, lukt dat ‘thuisgevoel’ behoorlijk. Hij haalt bescheiden zijn schouders op. „Het geeft inderdaad best een kick om te zien dat het zo goed gaat en dat terwijl we nog maar een jaar open zijn.”

Vol

Er zijn 166 kamers, elke verdieping heeft een ‘Clubroom’ met gedeelde keuken en de meesten zitten hier twee tot zes maanden, al zijn er ook kamers voor kortere tijd. Het prijskaartje: vanaf 750 euro per maand en dit is inclusief Nespresso-apparaatje en waterkoker op de kamer. Én kunst, vervolgt hij trots: „mijn vrouw heeft op heel veel kamers iets moois gemaakt.” Van Doorn, die hiervoor twintig jaar in de reclame zat, krijgt dagelijks tientallen aanmeldingen van mensen die in het hotel willen verblijven. Ze zitten niet op websites als Booking.com, maar toch zitten ze tot de nok toe vol, ook dankzij afspraken met de VU, UvA en een aantal bedrijven.

Meet Jennifer Stizzoli from Garda Lake, Italy. Jennifer graduated from UVA and is currently doing an internship at A-dam…

Gepostet von Hotel Jansen am Donnerstag, 2. Juni 2016

Slaapmutsje

Er is niet echt een ballotage, vertelt hij, „maar een 54-jarige accountant zullen we hier niet snel plaatsen, het moet gevoelsmatig wel passen.” Er zijn al zeker een stuk of vijf relaties ontstaan tussen de gasten/bewoners en het gebeurt regelmatig dat nog even een slaapmutsje wordt gedaan op de kamers, verklapt hij met een grijns, „of feestjes in de binnentuin als de nachtportier er net even niet is!”

Cristian heeft het goed naar zijn zin tussen het hout

Inspiratie

Iemand die het prima naar zijn zin heeft in Hotel Jansen is de Roemeense Cristian Enache. Hij heeft een start-up in Amsterdam en eet bijna elke dag een kostje van Gijs, „vooral zijn kippensoep is geweldig”. Zijn kamer noemt hij ‘cosy’, „wil je hem zien?” Alle kamers zijn anders en al het houten meubilair is gemaakt door kunstenaars. Zo was zijn bed eerst een stuk van de dansvloer van Pinkpop, heeft hij graffiti op zijn badkamer en is de levensgrote foto aan de wand een plaatje uit het Vondelpark. „Het hout geeft me inspiratie” en hij ploft op zijn bed neer. De nachtelijke meisjes die hij hier mee naartoe neemt ook, knipoogt hij. Want dat kan hier natuurlijk ook gewoon. Hotel Jansen voelt net als thuis, „maar dan nog veel beter.”

https://www.instagram.com/p/8SsBqXHor4/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In Hotel Jansen kom je thuis (niet voor toeristen!)
Sluiten