Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 21 sep 2016
Leestijd: 3 minuten

Hop, naar BierWest, waar speciaalbier verbroedert

In een bierdop: Goede vrienden kwamen op een nacht vol bier op een goudgeel idee. Het werd een succes.

Deze Nick (r) en Simon zijn nogal goed in speciaalbier festivals organiseren

Grote liefde

Nick en Simon heten ze en waar hun naambroeders goed zijn met palingklanken, doen zij het nogal lekker met speciaalbier. Komend weekend organiseren ze BierWest Speciaalbier Festival in het Rembrandtpark. En tussen het sjouwen met houten pallets en het aansluiten van de vaten door, vertellen ze over hun gezamenlijke grote liefde.

Festival brouwen

Dat de beste ideeën ’s nachts aan de bar met een vol bierglas in de hand ontstaan, daar zijn zij het levende bewijs van, want 2,5 jaar geleden hadden ze het ineens: we brouwen een speciaalbierfestival met alles erop en eraan! Speciaalbier, variërend van de grote mannen Weihenstephaner en Brewdog (hun partners) tot de (nog) kleine jongens Twochefs en Bird, en ‘goed eten en lekkere muziek’. Vorig jaar was de eerste editie. Het werd een groot succes dat naar meer smaakte. BierOost was geboren en nu maken de bierboys zich weer klaar voor BierWest.

https://www.instagram.com/p/72rOwxoeb8/

Als een malle

De Engelse Simon Leech, die ooit ook hobbybrouwer was, woont nu zes jaar in Amsterdam en noemt de nog altijd groeiende biercultuur awesome. „We hebben zo’n tien Amsterdamse brouwerijen die hier komend weekend staan.” Van Oedipus tot de Brewboys, „speciaalbier leeft in Amsterdam.” Dat is ook te merken aan de kaartverkoop die als een malle gaat. Er is nog een aantal kaartjes voor zaterdag en dit jaar hebben ze ook de zondag. „Dat wordt de familiedag, kinderen zijn dus ook welkom.” Want er is ook genoeg frisdrank en ijs. En zelfs bierijs, voor de ouders dan.

Eerste keer

Waar Simon het liefste een IPA drinkt, kiest zijn maatje Nick voor een triple, al begon hij gewoon met pils. Zijn eerste ooit was op de squashclub. Hij was vijftien, dronk het met sportmaten en het was een Gulpener. „Niet te zuipen vond ik die eerste!” Kleine drinkers worden groot, „nu kan ik echt genieten van een biertje.” Al is er wel een groot verschil tussen de soorten. Speciaalbier voor Dummies: begin met een lichte, „en ontdek daarna je favoriet, met een watertje tussendoor.”

Op je kop

Genoeg keus in elk geval, er zijn ruim 80 speciaalbieren. En voor wie wel van een spelletje houdt, is er beerpong. Nog een kleine tip: drink speciaalbier niet zoals pils, „voor je het weet sta je op je kop!” Of gooi je je gloednieuwe fiets de gracht in omdat de trapper niet werkt… „Dat heb ik ooit gedaan na iets te veel bier…”, verklapt de optimistische Nick voor wie het bierglas altijd halfvol is, of gewoon vol. „Dat was niet zo handig.”

Mannenliefde

Het ultieme genietmoment is voor Simon een biertje met een bitterbal, „een van de beste Hollandse uitvindingen.” Voor Nick is dat met een goede burger in zijn ene, een glas bier in zijn andere, „en een vrolijk zomers hitje op de achtergrond.” En waarmee ze proosten op zowel hun vriendschap als samenwerking? „Mannenliefde!”, knipogen ze synchroon. Nee hoor, met alles eigenlijk wel, „als het maar speciaal is.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hop, naar BierWest, waar speciaalbier verbroedert
Sluiten