Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 15 sep 2016 / 08:41 uur

Hoera! FEBO blaast 75 kroketjes uit

Donderdag is een drijf-in op de Prinsengracht en dit weekend krijgt iedereen een krokant ingepakt cadeautje.

View this post on Instagram

De jonge wolven waren vanochtend bij de opening van de @febo.nl 'drijf-in'. FEBO bestaat 75 jaar en hebben voor de gelegenheid een drijvende automatiek gerealiseerd, hierdoor kan ook iedereen die drijft genieten van een kroketten ontbijt! Thanks @instanatwerk! #febo #dutch #drijfin #kroket #press #publicity #breakfast #amsterdam #marketing

A post shared by De Jonge Wolven (@dejongewolven) on

Helden

Af en toe lurkt hij even aan zijn sinaasappel-mandarijn milkshake, maar verder is Dennis de Borst niet te stoppen wanneer hij enthousiast over zijn FEBO-familie vertelt. Hij is de derde generatie en leerde de fijne kneepjes van vader Hans en opa Johan. „Mijn opa bedacht onze rundvleeskroket en mijn vader de grillburger, onze twee bestellers.” Hij noemt ze helden, zowel de twee snacks als zijn voorvaderen, „zonder hen waren ze er niet geweest.”

Verrassing!

En hij ook niet. Met zijn guitige lach en helderblauwe ogen vertelt de directeur over verleden, heden en toekomst. Volgend jaar komt een ‘verrassende en leuke kroket’ op de frituurmarkt en de man die kwaliteit heel hoog in het vaandel heeft staan, houdt het graag spannend: „daar kan ik nog niets over loslaten!”

View this post on Instagram

Hier rechtsaf #febo #grillburger #milkshake #kroket #vers

A post shared by FEBO (@febo.nl) on

Feestkroketje

Dit jaar bestaan ze 75 jaar en dat wordt lekker gevierd. Met vandaag de drijf-in, „een FEBO voor een dag op het water, ter hoogte van Prinsengracht 307.” En meer, want komend weekend krijgt iedereen die iets bestelt, een cadeautje. Hij kijkt zo mogelijk nog gelukzaliger wanneer hij het woord uitspreekt: „een feestkroketje!” Maar eet onze kroket nooit met mosterd, waarschuwt hij, „daar is de smaak te goed voor.”

Hij is er nog altijd bij, opa Johan prijkt in de zaak

Rode draad

In de zaak op het Stadionplein werkt Marco Aarssen al 23 jaar. FEBO loopt als een rode draad door zijn leven: wijlen vader Fons werkte er als productiechef, hij is opgegroeid boven de zaak op de Pieter Calandlaan en zijn oom en tante franchisen de zaak op de Ferdinand Bol. Mooie herinneringen bewaart hij aan zijn jeugd. „Ik ging vroeger vaak met mijn vader mee als hij het vlees op ging zetten in de fabriek.” Hij ruikt de geur van vers vlees, groenten en kruiden waaruit de ragout onder andere bestaat, nog altijd. Het was bijna gesneden kroket dat ook hij er kwam werken.

Speciaal plekje

Stadionplein heeft bij beide mannen een speciaal plekje in het hart. Bij Dennis omdat zijn opa op nog geen 100 meter afstand in zijn banketbakkerszaak de eerste kroket rolde en op het plein zijn kantoor had en Marco omdat hij er al die jaren werkt en niet meer weg wil. Het was dan ook best even slikken toen ze drie jaar geleden weg moesten vanwege de verbouwingen op het plein. „Een emotioneel dieptepunt was het”, blikt Dennis terug. Ze kregen een tijdelijke zaak vlak naast het stadion en in mei dit jaar konden ze weer open op het plein. „Hier horen we ook.”

Op het Stadionplein

Na gym komen deze scholieren van HLC hier snacken

Velen kennen het als het FEBO-plein en bijna iedereen weet het frituurparadijs te vinden. Scholieren Luca, Raúl, Lucas en Alexander uit 4V van het HLC komen altijd na gym een patatje en milkshake scoren. „Ga vooral zo door”, wensen de frituurfans FEBO toe. Op zondag komen de hockeyers na de derde helft een kroketje halen ook BN’ers hebben in de loop der jaren menig snackje naar binnen gewerkt. Johan Cruijff natuurlijk, vaste snacker en dol op kroket en broodje halfom dat ze vroeger nog verkochten, „Jack van Gelder, Tom Egbers, Ruud Gullit… Die kwamen regelmatig langs.” Holleeder was groot afnemer van hun patat, weten ze nog wel en met een knipoog: „maar die hebben we al een tijdje niet meer gezien.”

View this post on Instagram

Oooooo lekker! Deze frituurfan was weer in haar nopjes bij Febo Stadionplein, ook wel ‘Febo-plein’ in de snackvolksmond. Na de foto mocht ik namelijk de twee helden in mijn mond stoppen. De kroket en grillburger welteverstaan, aka ‘onze twee helden’. Met directeur Dennis en medewerker Marco blikte ik terug op 75 jaar Febo. Fiets morgen eens over de Prinsengracht ter hoogte van nummer 307 (verrassing ;)) en als je dit weekend iets bij Febo bestelt, krijg je er een krokant ingepakt cadeautje bij… Een feestkroketje! En nee, ik krijg hier niet voor betaald, ik ben gewoon groot fan. #Metro #Amsterdam #FEBO #stadionplein #prinsengracht #kroketje #lekkertoch #frituurlife

A post shared by Iris Hermans (@irishermans1) on

Hemels kroketje

Zijn opa, FEBO’s founding father, leeft dan wel niet meer, maar de gedenkplaat in de zaak herinnert aan de man die hun kroket maakte tot wat-ie nog altijd is. Het kan bijna niet anders dan dat hij van boven trots naar beneden kijkt, met natuurlijk een hemels kroketje in zijn hand, „het was een echt krokettenmens, net als iedereen in onze FEBO-familie!”

Snackbar FEBO opent ter ere van het 75-jarig bestaan van de keten een drijvende automatiek aan de Prinsengracht in Amsterdam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoera! FEBO blaast 75 kroketjes uit
Sluiten