Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 19 sep 2016 / 10:04 uur

Hoelahoepen op straat tijdens Open Streets Rotterdam

Stoepkrijten, hoelahoepen, touwtrekken, yogaën of gewoon flaneren; het kon gisteren tijdens Open Streets Rotterdam allemaal midden op de weg, zónder daarbij uit te hoeven kijken voor auto’s. Het evenement moet er op een leuke manier voor zorgen dat mensen op straat weer contact met elkaar leggen. „We moeten achter de schermpjes van onze smartphones vandaan en elkaar gewoon ontmoeten”, zegt mede-initiatiefnemer van het evenement Jorn Wemmenhove.

Met dat doel waren de Goudsesingel, Mariniersweg, het Oostplein en de Burgemeester van Walsumweg tussen 09.00 en 14.00 uur in één richting afgesloten voor verkeer en werden er verschillende activiteiten georganiseerd. „Straten zijn meer dan een plek voor mobiliteit”, zegt Wemmenhove terwijl links van hem kinderen een BMX-race houden en rechts van hem mensen deelnemen aan een yogales. „Het is vreemd om te zien dat we ons zo aan auto’s hebben aangepast. Zelfs nu de weg is afgesloten, kijken veel mensen voor de zekerheid links, rechts en nog een keer links, zoals Bassie en Adriaan ons hebben geleerd. Mensen kijken echt om zich heen van: kan dit wel?”

Doorgeslagen

In steden als Bogotá, Rosario, Toronto, New York en Londen is Open Streets al langer een bekend fenomeen. Het evenement in Rotterdam is een primeur voor Nederland. „Ik had Open Streets al een aantal keer meegemaakt in het buitenland en vond dat zoiets hier ook een goed idee zou zijn”, aldus Wemmenhove. „Rotterdam is na de wederopbouw namelijk een beetje doorgeslagen in het welkom heten van auto’s in de stad.”

Inspireren

Wemmenhove hoopt hiermee ook andere Nederlandse steden te inspireren. „Het is wel eens goed om te dromen over hoe het ook zou kunnen: lachende mensen op straat in plaats van agressief toeterende automobilisten.”

Wat hem betreft maken de blije gezichten de eerste editie dan ook tot een succes. „Het zou mooi zijn als de straten er vaker zo uitzien. Daarom zijn we nu alweer bezig met de editie van volgend jaar.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Hoelahoepen op straat tijdens Open Streets Rotterdam
Sluiten