Suzanne van Leeuwen
Suzanne van Leeuwen Binnenland 30 sep 2016

Gratis patatje voor daklozen en klanten voedselbank

Ruim 120 daklozen en klanten van de Voedselbank kunnen maandagavond 26 september gratis eten bij snackbar De Marinier in Rotterdam. Er staat voor hen een patatje met klaar. Het belooft een drukte van jewelste te worden op de Mariniersweg, want de Rotterdamse daklozen en voedselbankgebruikers zitten volgens initiatiefnemers Anja en Anne wel te wachten op een lekkere vette bek.

Eens niet met kerst

„An en ik hadden het samen over de kerst” vertelt Anja op Radio Rijnmond. De twee wilden iets goeds door voor de omgeving, „maar er zijn al zoveel mensen die met de kerst wat doen, dan hebben ze altijd etentjes en zo. Dus we dachten ‘waarom doen we het niet zomaar?’” Gewoon op een maandagmiddag in september, dus.

Om de actie in goede banen te leiden, hebben de dames contact opgenomen met de voedselbank en het Leger des Heils. „Het Leger des Heils zorgt dat ze vanavond met die mensen naar ons toekomen”, vertelt Anja. „En bij de voedselbank hebben we 72 bonnen uitgedeeld om in de voedselpakketten te stoppen.”

Loopafstand

Met deze bonnen kunnen bewoners uit de omgeving van de snackbar gratis een patatje met komen eten. De bonnen zijn uitgedeeld op loopafstand van de friettent, omdat de meeste armen en daklozen vervoersproblemen hebben. Ze hebben bijvoorbeeld geen geld om een fiets te kopen of een ritje met de bus te betalen, dan wordt het patatje toch te duur.

De bon is alleen maandagavond geldig. Normaal is de snackbar dicht op maandag, dus de zaak is speciaal geopend voor deze actie. Anja weet niet precies hoeveel zakken patat er zijn ingeslagen, maar wel „een hele vriezer vol!” Er wordt topdrukte verwacht en „als het goed loopt, is het misschien wel voor herhaling vatbaar.”

Geen klantenbinding

De stunt is volgens de patatbakkers niet bedoeld als klantenbinding, want ze beseffen dat ze zich daarvoor op een ander publiek moeten richten. „Het is niet direct bedoeld als klantenbinding. Laten we eerlijk zijn, de mensen van de voedselbank hebben meestal geen centjes voor iets wat in onze optiek een heel simpel iets is. Dat geldt natuurlijk ook voor de zwervers, voor hen is het waarschijnlijk echt een luxe.”

Het personeel van De Marinier hoopt dat alle uitgenodigde Rotterdammers ook daadwerkelijk op komen dagen. Ze zijn speciaal hiervoor een paar uurtjes open, maar het blijft wel rechttoe rechtaan: bonnetje inleveren, patatje krijgen en smullen maar. Meer kunnen de dames ook niet behappen, want het is gewoon een extraatje voor de lol. Geen groot feest dus, maar wel lekkere goudgele vrienden voor hongerige magen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gratis patatje voor daklozen en klanten voedselbank
Sluiten