Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Binnenland 30 sep 2016 / 12:25 uur

Gestolen Van Goghs na 14 jaar gevonden in Italië

Veertien jaar lang waren ze van de aardbodem verdwenen, maar twee gestolen schilderijen van Vincent van Gogh zijn weer terecht. De werken werden in 2002 gestolen uit het Van Gogh Museum.

Het gaat om de doeken Zeegezicht bij Scheveningen uit 1882 en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen uit 1884/85. De schilderijen zijn in Italië teruggevonden door een speciaal team dat onderzoek doet naar georganiseerde criminaliteit.

„Ze zijn terecht!”, liet een blije Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum, weten. „Dat ik dat ooit nog zou kunnen zeggen, daar durfde ik niet meer op te hopen.”

Zeegezicht bij Scheveningen uit 1882. Foto: Van Gogh Museum.

Schilderijen in redelijk goede conditie

In Napels gaf de Italiaanse hoofdofficier van justitie uitleg op een persbijeenkomst. De twee gestolen schilderijen waren in handen van een Italiaanse maffiabende. Het betreft leden van de clan Amato-Pagano, die zich bezighoudt met internationale drugshandel. Volgens de Italiaanse justitie gaat het om een van de „meest meedogenloze en actieve criminele organisaties van de camorristische maffiabendes” in de omgeving van Napels. Met de term Camorra wordt doorgaans de maffia in en rond de Italiaanse stad Napels aangeduid.

Volgens de conservator gaat het om de originele werken. Zeezicht bij Scheveningen is beschadigd. In de linkeronderhoek is verf afgebroken. Het andere schilderij lijkt ongeschonden, op wat kleine beschadigingen aan de doekranden na. Een restaurator moet de precieze schade bepalen, aldus het Van Gogh museum in een verklaring.

Wanneer de werken terugkomen naar Nederland, is nog niet bekend.

Diefstal 2002

De schilderijen werden op 7 december 2002 in de nacht gestolen. De daders klommen op een ladder en wisten zich met mokers via een raam een weg te banen naar de eerste verdieping van het museum. Twee Nederlanders werden na de inbraak gearresteerd en tot drie jaar celstraf veroordeeld. Zij hebben altijd ontkend.

Er waren altijd al aanwijzingen dat de schilderijen in handen waren van de Italiaanse maffia. In 2010 liet Giovanni Nistri tegenover het Parool weten dat er „belangrijke aanwijzingen waren die het vermoeden rechtvaardigen dat leden van de Napolitaanse Camorra betrokken waren bij de diefstal en het daaruit volgende bezit van de twee schilderijen”.

Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen uit 1884/85. Foto: Van Gogh Museum.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gestolen Van Goghs na 14 jaar gevonden in Italië
Sluiten