Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Binnenland 20 sep 2016 / 12:28 uur

Eerste open dag van zijn foundation zonder Cruijff

Johan Cruijff is niet meer. Althans, in levende lijve is de maestro niet meer te bewonderen. Maar zijn gedachtegoed is nog springlevend.

Woensdag vindt in het Olympisch Stadion voor het eerst de open dag van de Johan Cruyff Foundation plaats zonder dat de legendarische naamgever zelf aanwezig is.

Oorsprong Foundation

Toen Johan Cruijff nog in Amerika voetbalde, woonde hij naast een jongetje met het syndroom van Down. Deze jongen speelde en voetbalde niet mee met de andere kinderen op straat omdat hij het niet kon en vooral omdat hij er niet bij hoorde. Naar Johan toe was deze jongen heel open en toegankelijk met als gevolg dat Cruijff één-op-één met hem ging overschieten. Ook leerde hij hem koppen.

Hun band werd hechter en dat leidde ertoe dat de jongen ook onaangekondigd naar Cruijff in het zwembad sprong dat achter zijn huis lag. Gevaarlijk, omdat hij helemaal niet kon zwemmen. Maar door de bijzondere band tussen de twee kon Cruijff hem zelfs leren zwemmen. Op een dag kwam Cruijff terug van een wedstrijd en zag hij de jongen op straat meevoetballen met alle andere kinderen. Deze ervaring was voor Cruijff de basis voor de oprichting van de Johan Cruyff Foundation.

Frank Rijkaard

Tijdens de open dag kunnen kinderen met een beperking met talloze sporten kennismaken en ontdekken wat ze leuk vinden. Frank Rijkaard, Barbara Barend en ‘pannakoning’ Soufiane Touzani zullen daarbij aanwezig zijn.

Johan Cruijff zette zich veel in voor mensen met een beperking. Hij was ook altijd aanwezig op de open dagen. Op 24 maart van dit jaar overleed Cruijff.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste open dag van zijn foundation zonder Cruijff
Sluiten