Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 5 sep 2016 / 14:40 uur

Doek dreigt te vallen voor geliefd poppentheater

Het doek dreigt na 36 jaar te vallen voor het poppentheater op het Binnenwegplein. De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur vindt de poppenkast wel leuk, maar niet innovatief en onderscheidend genoeg. Geen subsidie meer, is daarom hun advies. Dit tot verdriet van de poppenspelers én hun bezoekers.

„We bestaan bijna 40 jaar. Het zou ontzettend balen zijn als we dat niet halen”, vertelt Koos Wieman, die al vanaf het begin betrokken is bij de populaire kinderattractie in de binnenstad. „Het is niet de eerste keer dat we onze subsidie dreigen te verliezen, maar deze keer is het grimmiger. Dat verbaast ons, want we werden juist heel positief beoordeeld. ‘De poppenkast is van grote klasse en voldoet aan een behoefte’, dat soort dingen. Dat we daarna te horen kregen dat we niet vernieuwend zijn en geen fut hebben, viel dus rauw op ons dak.”

Gemis

Mevrouw Vos, die regelmatig met haar 4-jarige kleindochter komt kijken, zou het ook jammer vinden als dit het einde van de poppenkast betekent. „Ik kwam hier vroeger al met mijn kinderen en nu dus met mijn kleinkinderen. Het zou een gemis zijn voor mensen die minder te besteden hebben.”

Dat bezoekers net als Wieman vrezen voor de toekomst van de poppenkast, blijkt wel uit de reacties die hij krijgt. „Er komen hier regelmatig mensen tegen míj foeteren dat de gemeente ergens anders op moet korten. Ik zeg dan altijd dat ik blij ben dat ik niet degene ben die daarover moet oordelen, want ik snap dat het moeilijk is om dat soort besluiten te nemen. Maar ik zou het toch heel erg vinden.”

Ontsnappen

Voor hem is het poppentheater veel meer dan een rood gordijn en een paar handpoppen. „Ik reageer op mijn publiek en zij op mij. Dat maakt het speels en interactief. Kinderen die thuis zitten te gamen, vinden het hier ontzettend spannend. Hun fantasie wordt enorm gestimuleerd en iedereen kan erin mee. Dát is de kracht. Iedereen kan hier even aan de wekelijkheid ontsnappen. Een mooie taak om te vervullen, en dat wil ik graag blijven doen.”

Handtekeningen

Daarom zijn de poppenspelers van het Binnenwegplein een handtekeningenactie gestart, als een soort laatste redmiddel. „De kunstbobo’s, zoals wij ze noemen, zien niet wat we hier doen. Zij beoordelen in de winter en wij spelen in de zomer, dus kunnen ze niet komen kijken. Om te laten zien hoeveel mensen het niet eens zijn met de beoordeling, halen we handtekeningen op. Maar we hebben de gemeente ook een brief gestuurd met de vraag of we uit een ander potje gefinancierd kunnen worden. Die lijkt daar wel oor naar te hebben, dus hopelijk hebben we de handtekeningen niet nodig.”

Mochten de handtekeningen wel nodig zijn, dan hebben de poppenspelers er in ieder geval al ruim 2500 opgehaald. „Het aantal is nattevingerwerk hoor, maar het geeft goede hoop”, aldus Wieman met lichte twijfel in zijn stem. „Ik ben gewoon heel positief ingesteld, maar eigenlijk hebben we geen idee waar we aan toe zijn. We zullen het definitieve oordeel in het najaar moeten afwachten.”

Reageer op artikel:
Doek dreigt te vallen voor geliefd poppentheater
Sluiten