Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 1 sep 2016 / 09:15 uur

Dit jaar wordt éxtra hard geknald op Valtifest!

Zaterdag staat de NDSM bol van hete brandweermannen en andere vurige typetjes tijdens Valtifest.

Verrassingseffect

Hij is nog druk bezig met het fixen van zijn outfit, maar als het allemaal lukt, dan wordt het echt iets bijzonders. „Iets met een brandend hoofddeksel…”, fluistert hij mysterieus. „Maar verder verklap ik niets, het verrassingseffect is altijd het leukst.” Peter van der Meulen heeft zin in ‘zijn Valtifest’ aanstaande zaterdag, hét festival waarbij verkleden een must is. „Je merkt dat mensen meteen in een andere rol zitten en bijvoorbeeld ineens anders gaan praten of een heel cool loopje krijgen, dat doet verkleden met mensen.” Ook met hem. Eigenlijk is-ie altijd een heel verlegen jongen geweest, „maar als ik me verkleed, word ik een ander mens!”

Van de verlegen jongen van vroeger blijft weinig over als Peter zich verkleedt!

Samen met Joost van Bellen

Van der Meulen is een goede bekende in de uitgaansscene. Meer dan dat, een boezemvriend, al is hij niet altijd even zichtbaar en meer de ‘achter-de-schermenman’. Samen met de flamboyante dj Joost van Bellen, misschien wel hét Nederlandse house-icoon, begon hij bijna twee decennia geleden eventorganisatie Meubel Stukken, als reactie op het saaie uitgaansklimaat medio jaren negentig. „Een spijkerbroek met een wit T-shirtje werd toen de standaard…” Hij schudt zijn hoofd. „Dat kon écht niet.”

Roxy

Hij werkte toen samen met Van Bellen in de Roxy, een begrip in binnen- en buitenland en waar menig veertigplusser weleens een extreem nachtje heeft doorgehaald. „We wilden de kleur, uitbundigheid en lekkere sfeer terugbrengen.” ‘Meu’ en ‘Bel’ sloegen de handen ineen en hun Meubel Stukken werd geboren. Uitbundige tijden braken aan met feesten als OWAP en OHAP die er nog altijd zijn en waar (Amerikaanse) acid house, geprojecteerde smileys, rookeffecten en stroboscopen centraal staan. Of de Confettiman, een goede vriend Peter en de man die op elk feest op preciés het juiste moment zijn kleine papierwaren het publiek instrooit. „Als de sfeer iets dreigt in te kakken, komt Confettiman aangesneld.”

https://www.instagram.com/p/BHtulN6g3OZ/

Haatmails na Hottentotten…

Bijna tien jaar geleden was daar Valtifest -bíjna een anagram van festival-, het jaarlijkse event waar bijna tout Amsterdam en omstreken z’n beste verkleedpakkie aantrekt. Elk jaar is er een thema, dit jaar: On Fire. „We willen heel erg knallen na vorig jaar.” Toen was er namelijk een akkefietje rondom hun thema ‘Hottentottententententoonstelling’. „We kregen reacties vanuit de hele wereld dat we een racistische organisatie waren.” Hottentot bleek te verwijzen naar een oud-Afrikaanse stam en dat het sommige mensen tegen de borst stuitte, daar waren de aan Meubel Stukken gerichte haatmails het bewijs van. „Wij vonden het gewoon een prachtwoord waar je als thema alle kanten mee op kon.”

https://www.instagram.com/p/7bXYNSseDq/

Hete brandweermannen

Natuurlijk wilden ze niemand kwetsen, „we hebben het thema veranderd.” Dit jaar verwacht hij veel brandweermannen, vurige vrouwen en andere hete outfits. Op hun website staan trouwens tips voor hen die niet zo veel verkleedinspiratie hebben, „de een is daar beter in dan de ander.”

Lekker knabbelen en babbelen

Sex, drugs and…

Terugkijkend op het uitgaansleven dat achter hem ligt, waarvan de posters en wilde foto’s op zijn kantoor herinneren aan die tijd, is er maar een conclusie mogelijk. Het was een mooi leven en ja, ook best wel sex, drugs and rock & roll. Of house eigenlijk. Hij knipoogt, „ik heb de mooiste dingen meegemaakt, ben de hele wereld overgevlogen en heb de bijzonderste mensen ontmoet.” Hoe hij het volhoudt? Hij is drie jaar geleden gestopt met drinken, „dat scheelt een hoop” en slaapt tegenwoordig wel wat meer dan vroeger. „Al ben ik nog steeds een nachtdier en slaap ik nooit voor 02.00 uur.”

Wordt vervolgd

Er ligt nog een heel uitgaansleven voor hem, want hij is nog lang niet van plan te stoppen. „Ik lag vannacht in bed en ineens had ik het…” Dé thema’s voor Valtifest 2017 en 2018 schoten plotsklaps door zijn hoofd. Natuurlijk verklapt hij ze nog niet, maar de creatieve feestjesman wil nog wel even dit kwijt: „er komen nog heel wat mooie jaren aan…”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit jaar wordt éxtra hard geknald op Valtifest!
Sluiten