Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 12 sep 2016

De Krokodel: beste van twee werelden

Bedacht door lekkerbekkende Brabo’s, tijdens Frikandel Disco Party wordt-ie gelanceerd.

Smeuïg samenspel

Waarschuwing voor alle healthbloggers en vegan-food-instagrammers: het volgende bericht kan schokkend veel vlees bevatten. Goed nieuws daarentegen voor alle frituurfans: een nieuwe snack is geboren en hij heet… Krokodel! Een smeuïg samenspel van Neerlands twee populairste snacks, „hij smaakt nog lekkerder dan-ie klinkt”, belooft bedenker Freek Haverman. Eigenlijk begon het een beetje als grapje, verklapt hij. Vrijdag organiseert hij met zijn eventbureau Mannenbroeders de Frikandel Disco Party en ze zochten er een eenmalig geinig snackje bij. De frikandel speciaal, de discodel, frikandellenijs… Het bestaat allemaal al en op een goede dag had hij het.

Het lijkt een ordinaire rundvleeskroket…

Naar Breda!

Zelf liefhebber van zowel kroket als frikandel, besloot hij de twee te combineren, „het beste van twee werelden”, verzucht hij, het water loopt hem elke keer weer in de mond als hij eraan denkt. De Brabander toog naar restaurant Breda, waar zijn vrienden werken en nog belangrijker… „ook snackfans van het eerste uur.” Samen met zijn ‘Mannenbroeder’ Jeroen Balkenende en chef-kok Guillaume de Beer werd druk gebrainstormd om vervolgens het frituurvet aan te steken. „Stonk het hele restaurant ineens naar frikandellen”, lacht hij, „terwijl het best een chique tent is.” De mannen werden steeds enthousiaster en na een aantal uitprobeersels, hadden ze ‘m. Het resultaat mag er wezen: „een kroket gevuld met frikandelragout.” Lekker bourgondisch en om er op zijn Brabants aan toe te voegen: „geen zuunige dellekes, hoor!”

Maar is zoveel meer! Met stukjes frikandel vanbinnen.

Frikandel Disco Party

De eerste lichting is vrijdag tijdens de Frikandel Disco Party in Café Sanders te proberen, maar de frituurvrienden hebben de smaak te pakken. „We zijn in gesprek met een producent om deze snack straks overal te kunnen verkopen.” Dat verdient hij ook, „hij proeft zo veel lekkerder en zelfs gezonder dan die andere twee.” Op een snackschaal van een tot tien, krijgt hij dan ook een dikke vette tien van Haverman. Het echte Krokodelmomentje is wat hem betreft eigenlijk altijd wel. „Zeker in het weekend, of gewoon ’s avonds.” Schat, ik ga nog even een Krokodelletje scoren in de stad, „lekker toch?”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
De Krokodel: beste van twee werelden
Sluiten