Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 27 sep 2016 / 09:05 uur

Column GVB: Aftellen

Inge Keur, aangenaam. Ruim twintig jaar geleden neergestreken in Amsterdam en nooit meer weggegaan. Ik hou van deze stad. GVB is mijn plek, de reiziger mijn drijfveer. Daarom ben ik als manager als een vis in het water bij Verkoop en Service. Ik neem je de komende tijd graag mee in de vragen, klachten en complimenten die wij binnenkrijgen.

Elke week ploppen er nieuwe palen uit de grond rond de tram- en bushaltes in Amsterdam. Als je dichterbij komt zie je op de display precies wanneer de volgende bus of tram zijn opwachting maakt. Een ware informatierevolutie in Amsterdam! Dit soort actuele reisinfo hebben andere steden in Nederland al langer. Je ziet het zelfs al in kleine stadjes in bijvoorbeeld Frankrijk of Denemarken, waar misschien drie bussen rondrijden. Sommige dingen duren in Amsterdam nou eenmaal wat langer. Maar als het er dan is, dan heb je ook wat. Zo hebben we na jaren verbouwen prachtige musea, een imposante Noord-zuidlijn en nu ook op veel plekken actuele reisinformatie. En dat voorziet in een behoefte van onze reizigers, zo leer ik uit de vele reacties die we bij klantenservice ontvangen.

Wat ik zo mooi vind van die nieuwe reisinformatiepalen is dat er nu meer rust is bij de halte. Wachten is zoveel relaxter als je niet de hele tijd je nek hoeft uit te steken om zien of de bus al komt. Of om te zien of het de juiste bus is. Is dat nu de 37 of de 65? Op de display van de paal staat gewoon dat eerst de 65 komt en daarna de 37. En ook nog eens over hoeveel minuten. Hoe handig!

Als je weet hoe lang je moet wachten kun je die tijd ook goed benutten. Vijf jaar geleden, toen onze jongste net geboren was, stond ik met dochter en de nieuwe baby te wachten bij Artis. Er was blijkbaar wat gebeurd in de stad, want de tram liet op zich wachten. Wél telkens tram 9 maar niet tram 14 die wij moesten hebben. En terwijl we steeds ongeduldiger werden van het wachten, begon de baby steeds harder te krijsen van de honger. Toen ik na een minuut of 20 toch maar was gaan zitten op het bankje in de halte om de baby te voeden, kwam natuurlijk – Murphy’s law – nét tram 14 aanrijden.
Wat er in de stad gebeurt hebben we niet altijd in de hand. Maar voor jonge moeders met hongerige baby’s is die nieuwe afteldisplay op de halte wel een praktische uitkomst. De halte bij Artis is al een tijdje voorzien van zo’n nieuwe paal met reisinfo. Dus ook daar hopelijk veel meer tevreden reizigers. En blije baby’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Column GVB: Aftellen
Sluiten