Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 28 sep 2016 / 06:06 uur

Boeven vangen en meer tijdens Veiligheidsdag

Politiepaarden aaien mag, net als selfies maken met je favoriete agent.

Stopera

Hij is nog even op zoek naar boevenpakken, maar verder is bijna alles al in kannen en kruiken voor de Veiligheidsdag 2016. Daan is politieagent van basisteam Amstel. Samen met collega Jack organiseert hij zaterdag vlak voor de Stopera de dag waarbij iedereen een kijkje in de keuken van de politie en andere hulpverlenende instanties kan nemen. Van de Bereden Politie tot Ambulancedienst en Rode Kruis tot Dierenambulance: iedereen is aanwezig om bezoekers weer met een veilig gevoel én een autoruittikkertje naar huis te laten gaan. En dan is er ook nog de fanfare.

Veiligheidsdag 2016

Veiligheidsdag 2016Zaterdag 1 oktober 2016 tussen 10:00 uur en 16:00 uur.Gratis toegang voor jong & oud!Locatie: Amstel 1, bij de Stopera in Amsterdam.Voor meer informatie, bezoek onze Facebookpagina;https://www.facebook.com/politieamsterdamcentrumamstel

Gepostet von Politie Amsterdam Centrum-Amstel am Freitag, 23. September 2016

Mooiste pak

Politiepaarden aaien mag en met je favoriete agent een selfie maken ook, „we zullen ons mooiste pak aantrekken.” De boevenpakken zijn overigens voor de lol, verduidelijkt de agent. Die mogen ouders aantrekken tijdens het spel ‘houd je vader of moeder aan’. „Voor kinderen hebben we een kogelwerend vestje en een koppel met daaraan een pistooltje en minihandboeien om hun slag te slaan.” Allemaal ook voor de grap, uiteraard, „we hebben alles in de funshop gevonden.”

Drenkeling redden

De demo ‘drenkeling redden’ is een samenspel van Amsterdamse instanties, vervolgt hij. Een brandweerman springt de Amstel in en speelt dat hij bijna verdrinkt. Met sirenes aan gaat de politieboot naar de man toe, waar een brandweerman de drenkeling aan boord tilt, terwijl de ambulance aan wal staat. „Een echte samenwerking.”

Politieagent legt de handboeien uit

Touringcar

Ook Justitie is aanwezig en neemt een grote bus mee, weet hij. „Zo eentje waar je vroeger mee naar Salou ging”, lacht de agent die zelf in de Jordaan woont. „Maar nu zitten er 28 cellen in, voor tijdens rellen en groepsarrestaties.” Defensie neemt een truck van acht bij dertien mee en de douane is er ook, met hun geld- en drugshonden. „En de scanner die iedereen wel kent van Schiphol, nu kan iedereen zien hoe dat precies werkt.”

Gouden tip

Het doel van de Veiligheidsdag is om de buurt meer te betrekken bij hulpinstanties, licht agent Daan toe, „zodat de drempel lager wordt om contact te zoeken.” Team Amstel is dan ook present, net als zijn collega’s van de ME en Forensische Opsporing. „Iedereen mag ons het hemd van het lijf vragen.” Hij verwacht veel vragen over overlast en inbraakpreventie. Zijn gouden tip: „bel meteen 112 bij verdachte situaties, niet 0900-8844.” Een breekgeluid, iemand in je tuin, een scooter die drie keer voorbij rijdt… „Niet aarzelen, maar bellen.”

Handig

Hij noemt de Amstelbuurt waar hij werkt ‘een leuke en diverse buurt’, „van het drukke centrum rondom Rembrandtplein tot meer de woonwijken richting Oost, er is altijd wat te doen.” Een goodiebag is er niet na afloop, vertelt hij tot besluit. „Maar we hebben wel promotiemateriaal en een autoruittikkertje. Altijd handig om te hebben, toch?”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Boeven vangen en meer tijdens Veiligheidsdag
Sluiten