Kasper Hermans
Kasper Hermans Binnenland 26 sep 2016 / 17:22 uur

Amsterdamse ouderen krijgen knuffelkippen

Eenzame ouderen, het is een helaas veelvoorkomend probleem in Nederland. In het Amsterdamse Flevohuis – een woonzorgcentrum in de Indische Buurt – komen er daarom kippen om de bewoners gezelschap te houden.

Het concept is overgenomen van het Engelse HenPower. In het noordoosten van Engeland zijn er meer dan zevenhonderd ouderen verspreid over meer dan veertig verzorgingstehuizen die gezelschap hebben gekregen van een kip.

Goede invloed

Vijf jaar geleden werd het project daar gestart door de stichting Equal Arts. Volgens wetenschappers van Northumbria University is inmiddels bewezen dat kippen een positieve invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van ouderen. Zo verlagen ze de kans op depressie, vermindert de eenzaamheid en worden er minder antipsychotische medicijnen verstrekt in deze verzorgingstehuizen.

Dus is het succesvolle project ook overgewaaid naar Amsterdam. Een groep ouderen maakte onlangs al kennis met knuffelkip Carolien, want ja, het moeten wel knuffelbare kippen zijn, weet Vera Broos die het project in het Flevohuis vormgaf.

„Niet elke kip is een knuffelkip”, zegt Broos in gesprek met Het Parool. „Daarvoor moeten ze altijd goed behandeld zijn en een goede jeugd gehad hebben. Dan kan je zo’n kip op schoot nemen. Dat kunnen ze niet allemaal waarderen. Gelukkig zijn ouderen over het algemeen wat rustiger, waardoor de kippen dat meestal ook blijven.”

Interactie is cruciaal

Dat een knuffelbare en niet-contactschuwe kip belangrijk is, bevestigt ook wetenschapper Glenda Cook tegenover The Guardian. Volgens haar is interactie tussen de oudere en de kip namelijk cruciaal. „Het gaat niet alleen om het hebben van een kip in je omgeving, maar ook om het dragen van je verantwoordelijkheden.”

Ook in het Flevohuis gaat het om meer. Zo maken ze tot Pasen allemaal projecten rondom de dieren en de eieren. „Samen met een smaakkunstenaar maken de ouderen vogelnestjes, van de eieren worden onder andere eierkoeken gemaakt. En er zijn muzikale sessies met de kippen", vertelt Broos. Na Pasen zou ik het mooi vinden als ook ouderen uit de buurt kennis maken met de kippen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amsterdamse ouderen krijgen knuffelkippen
Sluiten