Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Binnenland 23 sep 2016 / 18:25 uur

Amsterdam Centraal gaat weer op de schop

Amsterdam Centraal gaat opnieuw een intensieve verbouwing tegemoet. Voor wie het idee heeft dat de vorige verbouwing pas net achter de rug is: dat klopt. Ongeveer een jaar geleden werden de intensieve werkzaamheden afgerond. Maar de rust op het centraal station van onze hoofdstad is van korte duur; in 2020 starten de nieuwe werkzaamheden.

Waarom er alweer verbouwd gaat worden? Dat is nodig vanwege de tienduizenden extra reizigers die ProRail de komende jaren op Amsterdam Centraal verwacht, schrijft AT5. En dat terwijl er nu al dagelijks zo’n 180.000 treinreizigers op het station te vinden zijn.

‘Nooit klaar met bouwen’

„En dat zijn alleen de treinreizigers, want er gebruiken ook nog heel veel mensen het station om van de IJkant naar de andere kant te komen of andersom. En wij verwachten zeker dat dat met 20.000 of 30.000 groeit en misschien nog wel meer”, zegt Ankie Hectors, projectmanager van ProRail tegen de lokale omroep.

„Eigenlijk ben je op dit soort plekken nooit klaar met bouwen. Alleen al vanuit het onderhoud moeten we een paar grote dingen af en toe aanpakken. En je kan altijd maar in stapjes bouwen, omdat de winkels open moet blijven tijdens de verbouwing, Dus ik kan me dat gevoel goed voorstellen, dat mensen denken, zijn we nooit klaar, maar het blijft nog wel even zo.”

Aanpak tunnels

Vanwege de vele extra reizigers die worden verwacht, moet de capaciteit uitgebreid worden: de perrons worden verbreed en verlengd, maar ook de tunnels worden onder handen genomen. Nu de IJ-passage en Middentunnel zo goed als klaar zijn, is het de beurt aan de oost- en westtunnel.

Naar verwachting zullen de nieuwe werkzaamheden zes jaar gaan duren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amsterdam Centraal gaat weer op de schop
Sluiten