Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 28 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

4x Bijzonder aan de Erasmus Experience

Koning Willem Alexander heeft woensdag officieel de Erasmus Experience geopend in de Bibliotheek Rotterdam. De permanente tentoonstelling met zo’n 5000 werken van Desiderius Erasmus nodigt bezoekers uit met de humanist en filosoof mee te filosoferen. De bibliotheek is hiermee de eerste die een erfgoedcollectie op deze interactieve manier tentoonstelt. Maar dat is niet het enige bijzondere aan de Experience. Metro zet vier bijzonderheden van de tentoonstelling op een rij.

1. Derde verdieping

De Erasmus Experience bevindt zich op de derde etage van de bibliotheek. Dat lijkt in eerste instantie niets bijzonders, maar daar is een goede reden voor die dat wel is. Op deze verdieping worden namelijk Erasmus’ werken bewaard en óók dat is niet toevallig: de eerste twee verdiepingen liggen onder NAP, maar op de derde blijft de collectie droog bij een eventuele overstroming. Kijk, daar is over nagedacht.

2. De kluis

Als bezoeker van de Erasmus Experience creëer je ‘je eigen gedachtegoed’ of scherpt deze aan op basis van die van Erasmus. Aan het eind van je bezoek wordt jouw gedachtegoed virtueel bij die van Erasmus in de kluis gevoegd. Dat zie je gebeuren op een scherm tegen een grote wand. Niet zomaar een wand, maar de muur waarachter daadwerkelijk Erasmus’ werken worden bewaard.

3. Praatje maken

Het vormen of aanscherpen van je eigen gedachtegoed doe je op basis van stellingen. Met een bandje geef je aan of je het daarmee eens of oneens bent. Na je standpunten te hebben ingenomen, kun je hierover in gesprek met Erasmus zelf om jouw mening in perspectief te zetten en eventueel bij te schaven. Ook dit is niet zomaar bedacht. Erasmus luisterde altijd naar argumenten van voor- en tegenstanders voordat hij zijn eigen mening vormde.

4. Erasmus & Paulien Cornelisse

Hoewel Erasmus 500 jaar geleden leefde, is het enige historische aspect van de Experience een aantal vitrines met daarin zijn bekendste werken. Opmerkelijk is dat in een van die vitrines ook het boek Taal is zeg maar echt mijn ding van Paulien Cornelisse ligt, dat pas zeven jaar oud is. Wat dit met Erasmus te maken heeft? Zowel hij als Paulien maakt mensen bewust van de manieren waarop je taal kunt gebruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
4x Bijzonder aan de Erasmus Experience
Sluiten