Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 28 aug 2016

Zo kon je dit weekend óók naar Mysteryland…

Afgelopen weekend kon je per helikopter naar Mysteryland. Metro’s Iris stapte aan boord en raakte in hogere sferen.

Bumpy ride

„Er staat een behoorlijk windje, dus de rit kan best een beetje bumpy zijn.” Helikopterpiloot Jordi Kuipers is groot, blond, getooid in uniform en waarschuwt ons met een vriendelijke glimlach. We staan bij het heliplatform diep in Amsterdam West waar helikopters af en aan vliegen om feestgangers in stijl naar Mysteryland in Haarlemmermeer te brengen. Deze ludieke dienst werd bedacht door Uber, de taxiservice waarmee je met een simpele knop op je telefoon, via hun app een taxi kunt bestellen, en afgelopen weekend dus ook een chopper.

Dubai

De helikopterdienst, die in Dubai al de normaalste zaak van de wereld is, blijft voorlopig in Nederland nog alleen beschikbaar voor speciale evenementen, zoals ID&T’s Mysteryland, het langstlopende festival ter wereld en waarmee een partnership is.

Knus

„Hebben jullie er zin in?” vraagt hij. Zowel Nicolet van Aalst en Thomas van der Brugge, mijn medepassagiers voor het komende kwartier, als ik knikken enthousiast. We stappen in de helikopter, een schattig uitziend blauw toestel van Heli 2 City die de vluchten verzorgt. Groot is de chopper, waar vandaag Uber opstaat, niet en ik nestel me knus naast Thomas. Het is ook zijn eerste keer, verklapt hij. ,,Best een beetje spannend, hè?” Ze hebben wel lang moeten wachten voordat ze een helikopter te pakken hadden. Je kunt niet reserveren bij Uber en het aantal liefhebbers bleek groot. „We hebben wel 100 keer opnieuw een aanvraag geplaatst en gaven de hoop al bijna op…”

Gezellige medepassagiers Thomas en Nicolet

Wereld onder ons

Onze piloot van Heli 2 City reikt een hoofdtelefoon aan: in de lucht kunnen we alleen daardoor communiceren, het geluid van de propeller overstemt alles. Ready for takeoff? Yes, we gaan de lucht in! Waar een vliegtuig altijd lang over het opstijgen doet, vliegt de chopper hop, meteen omhoog. Een halve minuut zegt niemand wat, te druk met het kijken naar de wereld onder ons en dan klinken opgewonden stemmetjes door de hoofdtelefoon.

Originele uitjes

„Daar is mijn huis!’ roept Thomas en wijst naar beneden wanneer we over Haarlem vliegen. „Ligt er mooi bij.” Nicolet en hij zijn nu elf maanden samen en plannen graag originele uitjes. „En ik had deze maand geld teveel”, lacht Nicolet. Ze heeft deze zomer heel veel gewerkt bij Hema, „dus Hema bedankt!” Het ritje kost 150 euro voor twee personen, „wanneer maak je nou zoiets mee?”

Geen bvo’tje

Daar is de Jopenkerk, wijst onze piloot. „Daar kun je heel goed bier drinken.” Toch niet vanochtend nog gedaan, piloot Jordi? Nee hoor, stelt hij gerust om daar met en knipoog aan toe te voegen, „maar vannacht wel.” Grapje natuurlijk, want drinken en vliegen gaan niet samen. Ook niet voor de passagiers, geen bvo’tje dus in de lucht.

Dj Sam Feldt aan boord

Het is alweer zijn zevende vlucht vandaag en hiervoor had-ie trouwens nog een bekende dj in zijn chopper, vervolgt hij. Sam Feldt en ik begin meteen zijn hit ‘Summer on You’ te neuriën. „Die vond dit ook heel leuk.” Helaas kon hij hem niet op de mainstage afzetten waar hij moest draaien, want het eindpunt van de reis blijkt een weiland. We stappen uit en daar wacht een Ubertaxi. Tien minuten later worden we keurig bij de Kiss&Ride afgezet, vanwaar je ook weer terug een Uber kunt bestellen.

Dj Sam Feldt ging ook met de chopper om daarna op de mainstage het dak eraf te draaien / Deni Kukura

Hoogtepunt

Thomas geeft Nicolet een zoen. Ja, beamen ze, „dit was echt een hoogtepunt in onze relatie!” De baslijnen dreunen ons al lekker tegemoet en al moeten we allemaal nog even landen, dit was zonder enige twijfel het beste begin van een festival ooit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zo kon je dit weekend óók naar Mysteryland…
Sluiten