Job Halkes
Job Halkes Binnenland 22 aug 2016 / 11:24 uur

Thomas in actie tegen plastic op zee met expeditie

Van het zien van een plastic flesje in de oceaan tot complete expeditie om het probleem van plastic in open water aan te pakken. Zeiler Thomas van Thiel besloot een halfjaar geleden het roer om te gooien en richtte de stichting By The Ocean We Unite op. Maandag vertrok hij met bemanning op het schip de Fantastiko vanuit Rotterdam richting Noorwegen.

„Sinds mijn zevende ben ik al verslaafd aan zeilen en wilde er mijn leven van maken”, legt Thomas uit. „Tijdens het zeilen zag ik al wel eens plastic, maar bij mij drong het probleem pas echt tot me door toen ik van Kaapverdië naar Barbados voer. Dat is een reis van zo’n 23 dagen. Maar op dag 10 zag ik een plastic fles drijven. Dat vond ik zo bizar. Iets wat van ons is, hoort daar helemaal niet. Op Curaçao hebben ze een baai die ze inmiddels de plastic baai noemen. We geven het een naam in plaats van dat we er wat aan doen.”

Thomas besloot een halfjaar geleden om het helemaal anders te gaan en richtte de stichting By The Ocean We Unite op. Inmiddels werken er zeven mensen bij hem en organiseert hij nu de eerste expeditie. „We gaan vanuit Rotterdam naar Noorwegen varen. Onderweg nemen we met een speciaal net monsters, die later weer onderzocht worden in het laboratorium. En verder proberen we de bewustwording van het probleem te vergroten.” Naast onderzoek gaat Thomas en zijn bemanning in Noorwegen ook netwerken. „Daar kunnen we kennis uitwisselen tijdens een bijeenkomst. Het is een wereldwijd probleem.” Met de opgedane kennis wil hij samen met anderen het probleem aanpakken. „We kunnen zo niet verder. Zelf ga ik ook opruimen.”

Probleem serieuzer aanpakken

Volgens hem moeten de politiek, het bedrijfsleven, instanties en de maatschappij het probleem veel serieuzer aanpakken. „Met dit schip hopen we die partijen samen te brengen, een brug te slaan. We filmen de reis en geven via Facebook updates.” Bewustwording is volgens Thomas hard nodig. „Deeltjes nanoplastic komen in de zee terecht. Die worden weer opgegeten door de plankton, waar vervolgens de vissen weer van eten. En als wij die vissen dan weer vangen en opeten krijgen wij dat plastic weer binnen.” Ook bij het wassen van een fleecetrui komt plastic vrij. „Dat kan simpel worden voorkomen door een filter in te bouwen in de wasmachine, maar dan moet de politiek de fabrikanten wel dwingen.”

De reis naar Noorwegen is de eerste en enige reis dit jaar. Thomas: „Volgend jaar hebben we expedities naar Schotland, Spanje en Portugal. Ook willen we excursies voor kinderen gaan doen op de Waddeneilanden. Ons doel is om in 2018 de wereld rond te varen in etappes, zodat mensen kunnen aansluiten en afstappen wanneer ze willen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Thomas in actie tegen plastic op zee met expeditie
Sluiten