Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 31 aug 2016 / 14:59 uur

Tekenaars zijn nog lang niet klaar met Rotterdam

Een tekening zegt meer dan duizend woorden. Een cliché, ja, maar wel een dooddoener die de website ikrotterdam.nl al vijf jaar in leven houdt. Vormgevers en illustrators Evalien Lang, Marc Kotte en Ferry van Steijn hadden nooit echt een vastomlijnd plan met hun tekenblog, wel was er een idee: Rotterdam schetsen. Niet beschrijven –zoals de meeste blogs doen-, maar momenten, fragmenten en karakteristieke plekken van de Havenstad tekenen.

Het idee staat nog altijd als een huis. Op de blogsite vind je, vijf jaar na dato, inmiddels 650 tekeningen die de stad tonen in al haar eenvoud. „Ons valt dingen op die andere mensen voor lief nemen. Op de Coolsingel bijvoorbeeld, tussen het Oude Postkantoor en het Stadhuis, staat zo’n gek huisje. Dat tekenen wij dan. Maar het geheim van ons bestaan zit ‘m ook in het feit dat we hier nog steeds uniek in zijn. Vijf jaar geleden, bij het opzetten van de site, schoten blogs in Rotterdam als paddenstoelen uit de grond. Nooit kwam er een soortgelijk iets als dat van ons. Voor zover ik weet is dat ook niet het geval in andere steden.”

Winstgevend? Nee, dat is ikrotterdam.nl niet. Wel wordt er door samenwerkingen aan te gaan met Museum Rotterdam, de UIT-agenda en andere opdrachtgevers, geld gegenereerd. „Geld verdienen was ook helemaal niet ons doel. Ik kan me nog herinneren dat we in het begin rond de tafel zaten met allemaal bloggers. Iedereen had het over uitbreiden, groter worden, geld verdienen. Wij niet. Wij hadden geen doel, deden en doen het gewoon voor de leuk.”

Competitiedrang

En leuk is het, er is zelf sprake van competitiedrang. Van Steijn: „We proberen afwisselend eens in de week een plaatje online te zetten. Maar soms is de een heel druk en blijft die achter. Er ontstaat dan wel competitie: je wilt niet degenen zijn met de minste tekeningen.” Zelf erkent hij beter te zijn geworden in tekenen. „Ja, je neemt toch ook dingen van elkaar over. Soms maken we een tekening met z’n drieën en dan zie je dingen die je zelf anders nooit zou doen. We beginnen alle drie altijd met een pen en kleuren de vormen dan in.”

In de vijf jaar dat de drie creatievelingen proberen hun visie op papier te zetten is er een hoop veranderd. Een onderwerp vinden is steeds moeilijker, erkent Van Steijn. Want: „de stad is steeds meer af. Het centrum is opgepoetst, aan de grens gebeurt het.” Maar klaar is het drietal er nog niet mee. „We verleggen onze focus en zoeken nu meer de randen van de stad op voor inspiratie. Er is nog zoveel te tekenen.”

Reageer op artikel:
Tekenaars zijn nog lang niet klaar met Rotterdam
Sluiten